Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Фінансова система України: поняття та структура


Фінансова система України: поняття та структура

Сукупність взаємозалежних, взаємодіючих фінансових інститутів становить фінансову систему держави. Фінансову систему часто характеризують у двох аспектах:

а) як сукупність фінансових інститутів, що опосредковують фор­мування і використання грошових фондів;

б) як сукупність державних органів і установ, що здійснюють фі­нансову діяльність (цей аспект буде розглянуто при аналізі компетенції органів фінансової діяльності, органів фінансового контролю).

{lang_content_nav} фінансової системи розкривається через систему фінансових інститутів.

Фінансова система включає певні ланки:

– бюджетну систему;

– кредитну систему;

– обов’язкове державне страхування;

– фінанси підприємств.

Бюджетна система України складається з Державного бюджету і місцевих бюджетів. Зміст, структура бюджетів, їх співвідношення ви­значаються адміністративно-територіальним устроєм держави. Бюдже­ти акумулюють переважно всі грошові фонди публічного характеру. Із прийняттям у 2001 р. Бюджетного кодексу України закріплено за­борону на формування позабюджетних фондів. Бюджетна централіза­ція ресурсів набула нового змісту.

Кредитна система включає як державне, так і банківське креди­тування. Однак якщо державний кредит є безумовною сферою публіч­ного регулювання, де держава виступає позичальником коштів на певні цілі та у специфічній формі, то банківське кредитування досить специфічно входить до фінансової системи. Фінансово-правовий аспект банківського кредитування стосується тільки тих відносин, що охоп­люють і регулюють рух державних коштів, не включаючи диспозитив­ні, цивільно-правові аспекти банківського кредитування.

Обов ’язкове державне страхування пов’язане з розподілом і пере­розподілом частини сукупного суспільного продукту, спрямуванням коштів на виплату пенсій і т. д. Державне страхування виступає фор­мою утворення і використання цільових грошових фондів, призначених для соціальних, попереджувальних та інших цілей.

Фінанси підприємств як відокремлені грошові фонди пов’язані з формуванням, розподілом та використанням коштів підприємств. Фінанси підприємств становлять основу децентралізованих фінансів. При характеристиці фінансів підприємств як ланки фінансової систе­ми необхідно враховувати таке. Фінанси державних підприємств без­умовно є складовою фінансової системи, характеризуються публічним змістом і регулюванням. Фінанси недержавних підприємств входять сюди тільки тією мірою, якою вони пов’язані з реалізацією імператив­них обов’язків з формування державних грошових фондів (наприклад, кошти підприємств, за рахунок яких сплачуються податки).

Є полісистемний, інституціональний і змішаний підходи.

Полісистемний:

– бюджетна система

– податкова система

– система кредитування

– система страхування

– банківська система

– валютна система

Інституціональний

– бюджетне право

– бюджетний процес


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+