Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Поняття та правові засади, принципи валютного регулювання

Поняття та правові засади, принципи валютного регулювання

Валю тне регулюва ння  — це діяльність держави та уповноважених нею органів щодо регламентації валютних відносин економічних суб’єктів та їх діяльності на валютному ринку.

Валютне регулювання — це врегульована законодавст­вом діяльність уповноважених органів держави, спрямова­на на встановлення порядку здійснення валютних операцій резидентами та нерезидентами на території України, а та­кож резидентами України за кордоном. Валютне регулювання є елементом публічної фінансової ді­яльності, складовою державної економічної та грошово-кредит­ної політики і спрямоване на досягнення й підтримку економіч­ної стабільності в суспільстві, зміцнення валютно-фінансового становища держави, забезпечення економічної безпеки тощо.

В Україні валютне регулювання базується на Конституції України, ЗУ «Про Національний банк України» від 20. 05. 1999 р, «Про банки і банківську діяльність», до ЗУ «Про порядок здійснення розрахун­ків в іноземній валюті» від 23.09.1994 р. Декреті Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.1993 р. № 15-93, а також нормативних актах НБУ, що визначають правові засади організації валютного регулювання й контролю. Україна як незалежна держава заявила про праг­нення забезпечити конвертованість національної валюти, підпи­савши ще в 1992 р. статті Угоди Міжнародного валютного фон­ду (Статут МВФ) та взявши на себе зобов’язання з організації власної валютної системи, передбачені Статутом МВФ. 24.09.1996 р. Україна заявила про взяття зобов’язань, що свідчило про офіційне” міжнародне визнаннягривні конвертованою за поточними операціями.Здійснення валютного регулювання чинне законодавство покладає на органи державної влади, що провадять економічну та грошово-кредитну політику.

 

 

Валютний контроль: поняття мета і правове регулювання

 

Валютний контроль — це побудована на основі митних органів держави система контролю за валютними операціями, що здійснюються резидентами та нерезидентами у зв’язку з їх зовнішньоекономічною діяльністю.Метою валютного контролю є забезпечення додержання Валютного законодавства під час здійснення валютних операцій

Правове регулювання здійснюється декретом Кабміну «Про систему валютного регулювання І валютного контролю», ЗУ «Про НБУ», ЗУ «Про банки та банківську діяльність

Сфера валютного контролю Валютні операції за участю резидентів і нерезидентів підлягають валютному контролю. Валютному контролю підлягають також зобов’язання щодо декларування валютних цінностей та іншого майна, які випливають з Органи, що здійснюють валютний контроль, мають право вимагати і одержувати від резидентів і нерезидентів повну інформацію про здійснення ними валютних операцій, стан банківських рахунків в іноземній валюті у межах повноважень.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+