Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Юридичні особливості інформації


Юридичні особливості інформації

До юридичних властивостей інформації належать ті, що безпосередньо зумовлюють специфіку правового регулювання суспільних відносин щодо інформації.

Фізична невідчужуваність інформації полягає в тому, що інформація не здатна відчужуватись від людини її носія. В більш широкому тлумаченні, ця властивість може бути перенесена і на юридичних осіб, суб’єктів інформацій­них відносин. Під час передавання (поширення) від одної особи до іншої інформа­ція може залишатися в обох, навіть виробник інформації здебільшо­го зберігає комплекс авторських прав на інформацію.

Необхідність відособлення інформації – передбачає, що для залучення у врегульований пра­вом обіг інформація має бути відокремлена від її виробника спосо­бом подання її у формі сигналів, знаків, звуків, рухомих або нерухо­мих зображень чи іншим способом і в такій формі передана іншим суб’єктам інформаційних відносин.

Незалежність прав на інформацію та на її матеріальний носій – юридична властивість інформації, що захищена правом інтелектуаль­ної власності полягає в тому, що інформація на матеріальних носіях одночасно є інформацією (змістом) та матеріальним носієм. У більш загальному розумінні можна сказати, що право на інформацію і пра­во власності на матеріальний носій інформації не залежать одне від одного. Відчуження матеріального носія не означає відчуження права на інформацію і навпаки.

Здатність до тиражування – це властивість інформації, яка безпосередньо пов’язана з такою її характеристикою, як невичерп­ність. Ця властивість є ключовою для правового регулювання діяль­ності щодо розповсюдження інформації, адже останню можна копі­ювати (тиражувати) необмежену кількість разів, і при цьому вона не зменшується в обсязі і не втрачає своїх споживчих якостей.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+