Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Правові основи діяльності електронних ЗМІ


Правові основи діяльності електронних ЗМІ

Нині найважливішу роль у сфері масової інформації відіграє ді­яльність електронних засобів масової інформації, до яких належать телебачення і радіомовлення. Особливості право­вого регулювання їх діяльності зумовлені використанням ними тех­нічних засобів розповсюдження інформації, а для ефірних ЗМІ – ще й використанням такого вичерпного ресурсу, як радіочастотний, що потребує додаткового впорядкування їх діяльності.

Основним національним нормативно-правовим актом у цій галузі є Закон України “Про телебачення і радіомовлення“.

Згідно із ст. 1 цього Закону, телерадіомовлення  це створення (комплектування та або пакетування) і розповсюдження програмпакетів програм, передач з використанням технічних засобів телекомунікацій для публічного приймання за допомогою побутових теле- та радіоприймачів у відкритий спосіб чи за абонентну плату на до­говірних засадах.

Суб’єктом телерадіомовлення є телерадіоорганізація – зареєстро­вана у встановленому законодавством порядку юридична особа, яка на підставі виданої Національною радою України з питань телеба­чення і радіомовлення ліцензії на мовлення створює або комплектує та чи пакетує телерадіопрограми і або передачі та розповсюджує їх за допомогою технічних засобів мовлення.

Законодавство виділяє такі види телеорганізацій: приватні, дер­жавні, комунальні, громадські та Суспільне телерадіомовлення:

– приватні телерадіоорганізації – це такі, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб;

– державні телерадіоорганізації – телерадіоорганізації, які є державними підприємствами і засновані органами держав­ної влади;

– комунальні телерадіоорганізації – телерадіоорганізації, які на­лежать територіальним громадам і засновані органами місце­вого самоврядування;

– громадські телерадіоорганізації – телерадіоорганізації, які є неприбутковими організаціями, ство­реними з метою задоволення інформаційних потреб територі­альних громад.

Суспільне телерадіомовлення – телерадіоорганізація зі статусом єдиної загальнонаціональної неподільної і неприбуткової системи масової комунікації, яка є об’єктом права власності Українського наро­ду і діє згідно з єдиною програмною концепцією. Порядок створен­ня та діяльності суспільного телерадіомовлення визначається Зако­ном України “Про систему Суспільного телебачення і радіомовлен­ня України”.

Згідно зі нормами ст. 12 Закону України “Про телебачення і ра­діомовлення”, право на заснування телерадіоорганізацій як суб’єктів господарювання в Україні належить юридичним особам України та громадянам України, не обмеженим у цивільній дієздатності.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+