Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Принципи здійснення державної митної справи


У статті 8 Митного кодексу України вказано, що державна митна справа здійснюється на основі принципів:

  • виключної юрисдикції України на її митній території;
  • виключних повноважень органів доходів і зборів України щодо здійснення державної митної справи;
  • законності та презумпції невинуватості;
  • єдиного порядку переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України;
  • спрощення законної торгівлі;
  • визнання рівності та правомірності інтересів усіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності;
  • додержання прав та охоронюваних законом інтересів осіб;
  • заохочення доброчесності;
  • гласності та прозорості;
  • відповідальності всіх учасників відносин, що регулюються Митним кодексом України.

Виключна юрисдикція України на її митній території. В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Виключна повноваження органів доходів і зборів України щодо здійснення державної митної справи. Митні органи України безпосередньо здійснюють митну справу. Митні органи України у своїй діяльності взаємодіють з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, установи, організації та громадяни не мають права втручатися в службову діяльність митних органів України, крім випадків, передбачених законами України.

Законності та презумпції невинуватості. Цей принцип спрямований на захист прав учасників зовнішньоекономічних правовідносин шляхом суворого дотримання норм чинного законодавства митним органом (посадовою особою) в процесі проведення контрольних дій.

Митна справа повинна здійснюватися:

  • у межах повноважень органу, який провадить контроль;
  • компетентними посадовими особами;
  • з дотриманням необхідної процедури та термінів контролю;
  • з належним юридичним закріпленням етапів та результатів контролю та ін.

Визнання рівності та правомірності інтересів усіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності. Цей принцип спрямований на забезпечення додержання усіма митними, іншими державними органами, суб’єктами зовнішньоекономічної і господарської діяльності, а також громадянами прав та обов’язків у галузі митної справи, дотримання , встановленого чинним законодавством, єдиного порядку переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. Митні органи зобов’язані інформувати заінтересованих осіб про митні правила, норми та умови переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Додержання прав та охоронюваних законом інтересів осіб. Цей принцип є продовженням загального принципу законності і вказує на один з шляхів його реалізації. Даний принцип є відбиттям конституційного положення, відпо­відно до якого держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Гласність та прозорість. Цей принцип припускає можливість, а в де­яких випадках – обов’язковість (на що прямо вказують деякі норма­тивні акти, які регулюють повноваження митних та право­охоронних органів) доведення результатів митного контролю до відома осіб та відповідних органів, зацікавлених у результатах контролю.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+