Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Правовий статус декларанта


Правовий статус декларанта. Порядок отримання кваліфікаційного свідоцтва особи, уповноваженої на декларування

МК у ст. 1 дає легальне визначення декларанта як юридичної чи фізичної особи, яка здійснює декларування товарів і транспор­тних засобів, що переміщуються через митний кордон України (ч.5 ст. МК), та декларування митної вартості — заява особи митному ор­гану за встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи формою відомостей щодо мит­ної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон Украї­ни чи по відношенню до яких змінюється митний режим (ч.6 ст.1 МК).

Декларантами можуть бути підприємства або громадяни, яким належать товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України, або уповноважені ними митні брокери (посередники). Декларантами товарів і транспортних засобів, що належать громадянам, крім того, можуть бути громадяни, уповно­важені власниками зазначених товарів і транспортних засобів на здійснення декларування нотаріально засвідченими дорученнями.

Декларант має право: здійснювати ідентифікаційний огляд товарів та транспортних засобів, які він декларує, з дозволу митного органу брати проби та зразки товарів, бути присутнім при проведенні митного огляду, а також при взятті посадовими особами митного органу проб та зразків товарів, знайомитися з проведеними по ним дослідженнями, надавати документи та відомості необхідні для декларування.

Декларант зобов’язаний: здійснити декларування товарів і транспортних засобів відповідно до порядку, встановленого цим Кодексом; на вимогу митного органу пред’явити товари і транспортні засоби для митного контролю і митного оформлення; надати митному органу передбачені законодавством документи і відомості, необхідні для виконання митних процедур; сплатити податки і збори.

Декларант виконує всі обов’язки і несе у повному обсязі від­повідальність, передбачену цим Кодексом, незалежно від того, чи він є власником товарів і транспортних засобів, які переміщують­ся через митний кордон України, митним брокером чи іншою упо­вноваженою особою.

Важливим аспектом, який забезпечує функціонування підприємства, що здійснює декларування, є підготовка фахівців з декларування вантажів. Під­ставою для декларування такими особами є наявність у них Кваліфікаційного свідоцтва про визнання їх декларан­тами, а також зарахування їх до штату підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору. Митниця організує навчання осіб, уповноважених на декларування, а також проведення консультацій та прийняття іспитів у встановленому законодавством порядку. Для видачі Квалі­фікаційного свідоцтва в митниці створюється комісія, яка приймає іспити в кандидатів з метою визначення достат­ності їх рівня знань і кваліфікації для здійснення деклару­вання. Слід зазначити, що, якщо особа, уповноважена на декларування, збирається працювати в зоні діяльності ін­шої митниці, ніж та, де було отримане Кваліфікаційне сві­доцтво, вона повинна скласти іспит та отримати таке свідо­цтво в митниці, у зоні діяльності якої має намір працюва­ти. При цьому раніше видане свідоцтво не скасовується.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ