Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Митні пільги передбачені МКУ


Митні пільги передбачені МКУ

Митні пільги є важливим інструментом тарифного регулюван­ня. Митні пільги — встановлене законодавством звільнення (повне або часткове) осіб, що переміщають через митний кордон товари або інші предмети, від митних платежів. Митні пільги також ви­значаються як встановлені на умовах взаємності або в односторон­ньому порядку пільги щодо переміщуваних через митний кордон товарів у вигляді повернення раніше сплаченого мита, звільнення від сплати мита, зниження ставки мита, встановлення квот на префе­ренційне ввезення (вивезення) товарів. Прийнято розрізняти митні пільги та митні тарифні пільги.

Митні пільги не можуть носити індивідуально­го характеру, тому що надаються виключно шляхом прийняття відповідного закону. Підставою для надання митних пільг може бути або належність особи до осіб, які мають на це право згідно зі своїм правовим статусом (представники іноземних держав та їх співробіт­ники і інші іноземні особи), або факт переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів, ввезення на митну те­риторію яких або вивезення за їх межі цієї території дозволяється законодавством України за умови несплати мита, зниження ставок мита, встановлення тарифних квот (тарифні пільги). До першої ка­тегорії належать митні пільги для представників іноземних дер­жав та їх співробітників та інших іноземних осіб. Питання надан­ня цих пільг регулюється МК України. Так, відповідно до глави 54 МК України митні пільги надаються представництвам іноземних держав, міжнародних організацій, представництвам іноземних фірм та офіційним особам на території України, а також дипломатичним представництвам України, що знаходяться за кордоном.

Митні пільги також поширюються на переміщення дипломатичної пошти та консульської валізи іноземних держав через митний кор­дон України. Дипломатична пошта та консульська валіза іноземних держав, що переміщується через митний кордон Украї­ни, не підлягає ні розпечатуванню, ні затриманню. Також відповідно до ст.67 МК України митному огляду не підлягає ручна поклажа та супроводжуваний багаж Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України, Прем’єр-міністра України, Першого віце-прем’єр-міністра України, Голови та суддів Верховного Суду України, Голови та суддів Конституційного Суду України, Міністра закордонних справ України, Генерального прокурора України та членів їхніх сімей, які прямують разом з ними.

МК України, як вже було зазначено, встановлюються тарифні пільги. Відповідно до ст. 334 МК — тарифні пільги (тарифні преференції) — це пільги, що надаються Україною у про­цесі реалізації її зовнішньоекономічної політики на умовах взаємності чи в односторонньому порядку щодо товарів, які переміщуються че­рез митний кордон України, такі як звільнення від справляння мита, зниження ставок мита або встановлення тарифних квот на ввезення товарів. Встановлення преференцій у рамках митного союзу або зони вільної торгівлі має свої підстави, порядок та правила. Так, звільнення від справляння мита, зниження ставок мита або застосування тарифних квот на преференційне ввезення товарів, які походять з держав, що утво­рюють разом з Україною митний союз або зону вільної торгівлі, вста­новлюється на підставі відповідних міжнародних договорів України.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+