Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Політичний процес та політична діяльність в Україні


Політичний процес та політична діяльність в Україні

Політичний процес – сукупність різних видів діяльності суб’єктів політики, що включені в динаміку практично політичних відносин, охоплюють всі стадії функціонування політичної системи і спрямовані на досягнення політичної мети.

Політичний процес в Україні спрямований на розбудову інститутів незалежної держави та їх демократизації. Однак реформування політичної системи в Україні проходить повільно і незбалансовано, внаслідок чого сповільнюються процеси реформування в інших сферах суспільного життя, насамперед в економічній.

Політичний процес в Україні виявляє такі ознаки:

  • по-­перше, основним агентом політичного процесу в Україні є держава, котра існує не поряд з суспільством, а над ним;
  • по-­друге, провідне місце в системі державного управління посідають представники бюрократичного корпусу
  • по­-третє, у політичній грі переважають ті партії, організації, що підтримують уряд.

Сучасному політичному процесу в Україні притаманні дві тенденції:

  • з одного боку, відбувається процес формування громадянського суспільства
  • з другого боку, триває процес формування національної держави, теоретико­методологічним підґрунтям якого виступає національна ідея

Політичний процес в Україні на сучасному етапі характеризується прискоренням процесу демократизації. Але незбалансована політична система провокує конфлікти насамперед між інститутом Президента і урядом, а також між урядовою коаліцією й опозицією.

Політична діяльність – сукупність політичних дій соціальних спільностей та соціальних верств (класів, націй, політичних партій…) спрямована на реалізацію їх політичних інтересів, насамперед завоювання та утримання влади.

Політична діяльність не може бути прерогативою лише “сильних особистостей”, “творчих еліт” або тих структур, які спеціально створені для здійснення політичної влади. Нею можуть займатися люди на різних рівнях суспільної системи.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+