Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

16. Хаусхофер і теорія «нового європейського порядку»


Хаусхофер і теорія «нового європейського порядку»

Вчення німецького геополітика Карла Хаусхофера, було спрямоване на формування нового європейського порядку з домінуючим становищем Німеччини, яка виступає оплотом Центральної Європи у зв’язку з сприятливими умовами через занепад колишньої могутності Великобританії. Хаусхофер розглядав Схід як головний напрямок німецької експансії. Він був переконаний, що життєвий простір Сходу даровано Німеччині самою долею.

Виходячи з німецьких інтересів на європейському континенті, Хаусхофер сформулював доктрину «Континентального блоку», або осі: Берлін – Москва – Токіо, спрямованого проти англосаксонського світу.

Ця політична лінія отримала назву «Орієнтація на Схід». Орієнтація на Схід припускала об’єднання зусиль трьох держав: Росії, Німеччини та Японії, які мали встановити «Новий Євразійський порядок», змінити континентальний простір всього Світового острову і вивести його з-під впливу «морської сили».

Однак у своїй орієнтації на Схід Хаусхофер не був послідовним. Справа в тому, що в його геополітичній стратегії грав роль не тільки географічний фактор, а й етнічний. Етнічно ж німці були більш близькі до англосаксонського світу, ніж до російського або японського. Німецький расизм приходив в протиріччя з континенталізмом, поділяв народи Євразії. Звідси непослідовність і суперечливість побудов Хаусхофера.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+