Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

77. Геополітичні стратегії співпраці Індії, Росії та Китаю


Геополітичні стратегії співпраці Індії, Росії та Китаю

Е.М. Примаков висунув думку про створення стратегічного трикутника «Росія-Індія-Китай», висловлена ним під час свого офіційного візиту в Делі в грудні 1998 року.

Ініціатива Е.М. Примакова носила настільки ж несподіваний, як і дивний характер, тому що до цього проблема союзних стосунків ні з Пекіном, ні з Делі Москвою не опрацьовувалася.

Не можна сказати, що Захід болісно сприйняв ініціативу Примакова, але також не можна стверджувати, що вона пройшла непоміченою. Незважаючи на те що стратегічний трикутник «Москва-Делі-Пекін» або «союз трьох» не оцінювався західними столицями як реально можливе союзництво.

Питання про новий «потрійний союз» поступово займало помітне місце в дискусіях з питань міжнародної та регіональної політики. Можна в цьому зв’язку виділити основні позиції, які складалися у минулому і домінують і сьогодні в ЗМІ щодо стратегічного трикутника «Росія-Індія-Китай»:

– «Трикутник» можливий і бажаний як реальна геополітична противага однополюсному американському світу і як початок створення нової «біполярної системи»;

– Значний дисбаланс між високим рівнем досягнутих політичних відносин і «відстаючим» торгово-економічним співробітництвом між трьома країнами навряд чи вирівняється і стане перешкодою для їх зближення;

– «Трикутник» неможливий, тому що всі його «кути» економічно, особливо Китай та Індія, і політично зав’язані на США, у зв’язку з чим проамериканський потенціал переважує антигегемоністським настроям членів «трикутника»;

Розглядаючи ж відносини Росії, Індії і Китаю в динаміці, можна створити три сценарії розвитку їх партнерства: песимістичнийоптимістичний і помірно-оптимістичний.

Згідно з песимістичним сценарієм, стратегічне партнерство РІК не має перспективи. Суперечності між Росією, Індією і Китаєм будуть загострюватися. Посилиться протиборство трьох «гігантів» за світове і регіональне лідерство. Зміцнення економічної і військово-політичної могутності Китаю призведе до того, що Росія і Індія будуть блокуватися з США і Заходом, щоб врівноважити піднесення Піднебесної. Це призведе в кінцевому підсумку до кризи і розпаду самої ідеї РІК.

При оптимістичному варіанті розвитку подій «трикутника РІК» буде надалі зміцнюватися у всіх областях управління укрупненим регіоном, що призведе до утворення, в тій чи іншій формі, тісного політичного союзу.

Нарешті, помірно-оптимістичний погляд на перспективи РІК полягає в тому, що три країни будуть розвивати співробітництво між собою в основному на тому ж рівні, що склався до теперішнього часу – «партнерства без союзництва». При цьому вони будуть прагматично реалізовувати управління своїми економічними, політичними та культурно-ідеологічними інтересами. Таке партнерство не тільки буде супроводжуватися подальшим упорядкуванням управління всередині РІК, але і робити внесок в стабілізацію обстановки в АТР і в світі в цілому.

Найбільш реальним є помірно-оптимістичний сценарій, оскільки він найбільше відповідає інтересам двох з трьох учасників РІК (Індії та Китаю) в євразійських міжнародних відносинах, які будуть і надалі витягувати певну тактичну вигоду з існуючого стратегічного партнерства. Росія, Індія і Китай будуть вести складну політичну гру, прагнучи підтримувати конструктивні відносини між собою і водночас не наносити збитку тісним взаємозв’язкам з США.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+