Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Соціологія в США


Соціологія в США

На першому етапі становлення соціології (XIX – початок XX ст.) Центром розвитку науки були три країни: Франція, Німеччина та Англія. Проте вже в 20-і рр. XX в. центр соціологічних досліджень зміщується в США. Величезну роль у цьому процесі відіграла чимала допомога держави і підтримка більшості університетів. У цьому і була головна відмінність від європейської соціології, яка в основному розвивалася на ініціативній основі. У США соціологія спочатку складалася як університетська наука.

Перший у світі соціологічний факультет, що привласнює докторські ступені, виник в 1892 р. у Чиказькому університеті.

Іншою особливістю американської соціології став її емпіричний характер. В США вже в 1910 р. в країні було проведено понад 3 тис. емпіричних досліджень.

Головним предметом цих досліджень було вивчення процесу соціалізації людей, більшість з яких були мігрантами з Європи, до нових соціальних умов.

Найвідомішою соціологічною школою стала чиказька школа, що виникла на базі першого в США департаменту соціології, організованого з моменту створення нового університету в Чикаго. Засновником і першим деканом факультету соціології Чиказького університету був Албіон Смолл. Іншим «батьком» американської соціології став Вільям Самнер.

Ці дослідники першими затвердили лібералізм в якості основної доктрини соціологічної школи. Значну увагу Смолл і Самнер приділяли дослідженню звичаїв і традицій народів.

Лідерами другого покоління чиказької школи були Парк і Берджесс. Головною темою дослідження цих вчених стали проблеми урбанізації, сім’ї, соціальної дезорганізації.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+