Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Сутність соціальної стратифікації


Сутність соціальної стратифікації

Сучасне суспільство характеризується наявністю груп, які розпоряджаються значно більшими ресурсами багатства та влади, ніж інші групи. Наявну в суспільстві (спільнотах і групах) нерівність між індивідами й об’єднаннями індивідів, яка виявляється в неоднаковому доступі до соціальних благ і ре­сурсів та володінні ними, називають соціальною стратифікацією.

Соціальна стратифікація – це ієрархічно організована структура соціальної нерівності, що існує в певному суспіль­стві в певний історичний період. Її основа і сутність – у нерівномірному розподілі прав і привілеїв, відповідальності та обов’язку, наявності або відсутності соціальних цінностей, влади й впливу серед членів того або іншого співтовариства.

Критерії стратифікації:

  1. прибуток, власність;
  2. освіта;
  3. влада;
  4. престиж.

Соціально нерівні верстви прийнято називати стратами.

Страта — соціальний прошарок індивідів, що різняться за своїм становищем у соціальній ієрархії суспільства.

Англійський соціолог Ентоні Гіденс розрізняє чотири основні історичні типи стратифікованого суспільства: рабство, касти, стани і класи.

Отже, соціальна стратифікація — розподіл суспільства на соціальні класи та верстви населення. Стратифікація — це розташування індивідів і груп, згори вниз горизонтальними шарами (стратами) за ознакою нерівності в доходах, рівня освіти, обсягу влади, професійному престижі.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+