Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Основні аспекти фінансування соціальної політики. Джерела фінансування


Основні аспекти фінансування соціальної політики. Джерела фінансування

Можна виділити чотири основні шляхи надходження коштів. Це:

  • загальні доходи держави;
  • місцеві доходи;
  • внески на соціальне страхування;
  • кошти, що надаються окремими підприємствами та громадянами.

Кошти, що надаються окремими підприємствами та громадянами, це благодійні внески, суми штрафних санкцій.

Система соціального захисту в Україні фінансується з таких джерел:

  • державний бюджет (ДБ);
  • місцеві бюджети (МБ);
  • соціальні фонди (у т. ч. страхові фонди): Пенсійний фонд; Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття; Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; Фонд соціального захисту інвалідів;
  • фонди підприємств, організацій, установ.

За рахунок державного бюджету фінансуються різні види державної соціальної допомоги, пенсії окремим категоріям громадян (н-д: військовослужбовцям), заклади охорони здоров’я та освіти державного підпоряд­кування, покриття витрат, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З місцевих бюджетів фінансуються витрати на утримання закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту; соціальна допомога, призначе­на за рішенням органів місцевої влади.

За рахунок фондів підприємств, організацій, установ здійснюється фінансування перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівників; витрат, пов’язаних з облаштуванням робочих місць для інвалідів; утриман­ня відомчих соціальних закладів (поліклініки, дитячі садки тощо).

З Фонду соціального захисту інвалідів фінансуються допомога інвалі­дам, у т. ч. заходи, спрямовані на їх працевлаштування.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+