Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Політичний конфлікт: визначення та специфічні риси

Політичний конфлікт: визначення та специфічні риси. Відмінності політичних конфліктів від соціальних і економічних

Політичний конфлікт – це зіткнення, протиборство різних соціально – політичних сил, суб’єктів політики в їх прагненні реалізувати свої інтереси, пов’язані з боротьбою за здобуття або утримання влади, обумовлене протилежністю їх політичних інтересів і цінностей.

Порівняно з усіма іншими видами конфліктів, політичний конфлікт має свою специфіку: його домінантою є боротьба за владу. Якщо влада передається не в спадщину, то вже виникає конфлікт між людьми за право зайняти владні позиції.

Риси політичного конфлікту:

– Іманентність – конфлікт виступає як норма політичного життя

– Публічність

– Складність ідентифікації політичного конфлікту

– Предмет політичного конфлікту частіш за все є неподільним і має символічний вигляд

– Суб’єкти політичного конфлікту мають дворівневу структуру:

– конфліктуючі сторони

– союзники сторін

– Персоніфікація суб’єктів політичного конфлікту

 

Конфліктність як норма політичних взаємодій і як відхилення від норми

Найбільш яскравою формою політичних конфліктів виступають масові дії: революція, заколот, повстання, громадянська війна.

Можна виділити три основні форми політичної взаємодії:

  • Політичне співробітництво.
  • Політичний нейтралітет.
  • Політичний конфлікт.

Об’єкти політичної взаємодії – можуть ставати питання неполітичного порядку (наприклад, економічні, міжнаціональні, межконфессіальние та інші), вирішення яких передбачає використання політичних процедур і засобів.

Співпраця може бути як епізодичним (партнерів об’єднує одна конкретна задача), так і стійким і довготривалим (базується на близькості корінних, пріоритетних і довготривалих цілях партнерів).

Політичний нейтралітет передбачає такий стан, коли політичні суб’єкти утримуються від взаємодії один з одним – як у формі співпраці, так і у формі боротьби, – але в наявності є перетин їх інтересів і їх об’єктивна зацікавленість у тому чи іншому результаті політичного процесу.

Політичний конфлікт

Конфлікти всередині структур державної влади – це конфлікти між окремими її гілками, між різними парламентськими фракціями. Ці конфлікти можуть бути обумовлені зіткненням інтересів політиків і чиновників, що прагнуть до посилення своїх позицій і політичного впливу.

Конфлікти між різними зацікавленими групами, які вирішуються через політичні процедури. У даному випадку інститути державної влади, як правило, займають або нейтральну поліцію (роль арбітра), або позицію, більш-менш зорієнтовану на інтереси однієї зі сторін.

Конфлікти між соціальними групами і державою – виявляються в найрізноманітніших формах – від петицій та апеляцій до громадської думки до стихійного або організованого протесту.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+