Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Роль особистості політичного діяча в умовах політичного конфлікту


Роль особистості політичного діяча в умовах політичного конфлікту

Дана проблема не раз ставала предметом аналізу вчених, які схиляються до того, щоб надати особистісному фактору дуже велике, а часом вирішальне значення. Дійсно, важко, мабуть, «викинути» з аналізу особистісні особливості Дж. Кеннеді або Н.С. Хрущова при вивченні Карибської кризи; особистість С. Хусейна при дослідженні подій у Перській затоці 1990 р.

Особистісний чинник досить складно виділити в науковому дослідженні. По-перше, він накладається на багато інших особливостей реальної ситуації. По-друге, прояв особистості вкрай різноманітний. Одна і та ж властивість людини може реалізовуватися в різному характері її поведінки. Разом з тим подібне поводження при прийнятті рішення, виборі засобів шляхів виходу і т.п. в умовах конфлікту або кризи часто викликається різними причинами.

Використання традиційних методів – запитальників, тестів і т.п. – для вивчення особистості політичних лідерів, та ще в кризовій або конфліктної ситуації, практично неможливо. Тому досліднику найчастіше доводиться задовольнятися «вторинним» матеріалом: аналізом спогадів, біографій, автобіографій. Все це, безсумнівно, ускладнює вивчення прояву особистісних особливостей політичних діячів. У результаті виявляється, що особистість в політиці, особливо в гострих і складних ситуаціях, якими є конфлікти і кризи, являє собою, один з найбільш спостережуваних і найменш розуміючих феноменів на землі.

На запитання «наскільки важливі особистісні характеристики в кризовій і конфліктної ситуації » спробував відповісти, американський дослідник Ч. Германн. Він проаналізував особистісні особливості глав держав, втягнутих в першу світову війну, а потім провів ігровий експеримент. Для його проведення було утворено дві групи студентів. Перша група формувалася випадковим чином. У другу ж групу увійшли студенти, відібрані на основі тестів так, що вони за своїми особистісними характеристиками відповідали лідерам держав, які брали участь у першій світовій війні. Потім обом групам незалежно один від одного було запропоновано на основі сценарію, в якому описувалася ситуація, що склалася до початку війни, розіграти подальший хід подій. При цьому реальні країни і події в сценарії зашифровувати таким чином, щоб учасники не могли їх співвіднести з історичною ситуацією. Виявилося, що в групі, в якій гравці були підібрані відповідно особистісним якостям колишніх політичних діячів, розвиток ситуації значною мірою нагадував реальний історичний хід подій.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+