Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Імперія династії Сун (960-1297)

Імперія династії Сун (960-1297)

Імперія Сун – держава в Китаї, що існувала з 960 по 1279. Правляча династія – Чжао, на прізвище роду государів.

Підстава імперії поклалf кінець роздробленості Китаю.

Наука і культура

В умовах нового економічного укладу, в корені відрізняється від військово-феодальної системи Танської імперії, імперія Сун переживає бурхливий інтелектуальний підйом, багато в чому схожий з розквітом «Ста шкіл» в епоху Воюючих Царств. До Сунского періоду відноситься діяльність знаменитого вченого Шень Ко. В цей же час творили художники Ма Юань і Ся Гуй. Високої майстерності в зображенні тварин досяг І Юаньцзя.

Боротьба Південної Сун проти держави Цзінь

Після мирного договору 1141, імперія Цзінь не залишала надії завоювати весь Китай, а Сун часом мріяла про реванш. У 1161 році правитель Цзінь Хайлінь-ван зібрав 300-тисячну армію і вторгся в Сун, але китайці вогнеметами спалили флот Цзінь. Сухопутні війська чжурчженей також зазнали поразки. У 1208 війна відновилася, Сунцов програли кілька битв і були змушені укласти мир. У 1217 році Цзіньци вторглися в Сун, захопили багато міст, але не змогли захопити фортецю Деань, що захищається талановитим воєначальником Чень гуем. У відповідь китайці захопили південний Шаньдун. У 1234 сунский контингент брав участь в облозі Кайфена. Цзіньском імперія впала, але імперія Сун опинилася наодинці з войовничими і нещадними монголами.

Монгольське вторгнення

Перші конфлікти з монголами мали місце в 1230-их роках. Але рішучі дії почалися в 1258 році – хан Мунке почав широкомасштабний наступ. Китайська армія була розгромлена, але багато міст чинили запеклий опір. У 1259 році помер Мунке, і монголи відступили. Проте спадкоємець Мунке Хубілай поставив завоювання Сун своїм основним завданням і в 1267 році виступив у похід, але армія Хубілая виявилася скута героїчною обороною міст Сян’ян і Фаньчен, тривалої на п’ять років. У 1275 році армія Сун була знищена у Дінцзячжоу, на наступний рік упав Ліньань. У 1279 році залишки сунского флоту були знищені в Яйшане, і до 1280 весь Китай захопила династія Юань.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ
Наступний розділ