Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Імперія династії Юань (1271-1368)

Імперія династії Юань (1271-1368)

Імперія Юань (кит. упр. , піньінь: Yu nch o; монг. Їх Юан Улс – Велике Юаньское держава) – монгольська держава, однією з частин якого був Китай (1271-1368). Засноване онуком Чингісхана, монгольським ханом Хубілай, який завершив завоювання Китаю в 1279. Династія лягла в результаті повстання Червоних пов’язок 1351-68. Історія цієї династії записана при наступній династії Мін і носить назву «Юань ши».

Підстава династії

Хубілай-хан перейняв багато звичаїв від попередніх китайських династій. З ранніх років у нього було кілька китайських наставників. Вони не тільки пояснювали йому китайську історію та ідеологію, але й постійно давали поради з питань управління.

Після перемоги у війні проти Аріг-Буги Хубілай почав правління з великою впевненістю в собі. У 1264 році він переніс свою штаб-квартиру ближче до колишньої столиці імперії Цзінь. У 1266 році він наказав побудувати нову столицю на місці, яке в даний час займає місто Пекін. У період Цзинь місто називалося Чжунду, а в 1272 році він став відомий як Даду по-китайськи, Дайду для монголів, і Ханбалик для тюрків. Ще в 1264 році Хубілай вирішив змінити девіз правління з Чжунтун ( ) на Чжіюань ( ). Бажаючи панувати над усім Китаєм і претендуючи на небесний мандат, Хубілай проголосив в 1271 році нову династію Юань, яка згодом стала першою неханьской династією, що правила всім Китаєм. В 1272 році Даду офіційно став столицею династії Юань.

На початку 1270-х Хубілай почав масований наступ проти династії Сун в Південному Китаї. До 1273 Хубілай блокував Янцзи флотом і посилив натиск на Сян’ян, останню перешкоду для захоплення багатого басейну Янцзи. У 1275 році армія в 130 000 чоловік під командуванням Цзя Сидао зазнала поразки від Юань. До 1276 більша частина території Південної Сун був захоплений Юань. В 1279 році Юаньской армія під командуванням китайського генерала Чжана зломила останній опір в битві при Гуаньчжоу, що знаменує собою закінчення Південної Сун і початок єдиного Китаю. Династії Юань традиційно віддають належне за возз’єднання Китаю після кількох сотень років поділу, з часів пізньої династії Тан.

Після заснування династії Хубілай-хан виявився під тиском багатьох радників, які вимагали подальшого розширення сфери впливу Юань через вибудовування традиційної кітаецентрістской системи данніческіх відносин. На це було витрачено велику кількість людських і фінансових ресурсів. Тим не менш, спроби встановити такі даннические відносини отримали відсіч, і експедиції у Японію (1274 і 1281), В’єтнам (двічі в 1280-е), і на Яву (1293) не мали успіху. Хубілай заснував маріонеткову державу в М’янмі, що викликало анархію, а також багато проблем в цьому регіоні.

Правління Хубілая

На відміну від своїх попередників, Хубілай заснував уряд з установами, що нагадують установи ранніх китайських династій і провів реформи для підтримки його централізованого правління.

Хубілай-хан зміцнив свою владу шляхом централізації уряду Китаю – роблячи себе (на відміну від його попередників) абсолютним монархом. Він розділив свою імперію на «провінції», в кожній області приблизно в два-три сучасних китайських провінцій, і ця структура на рівні провінцій уряду стало моделлю для наступних династій Мін і Цин. Хубілай-хан також реформував багато інших державних і економічні інститути, особливо податкову систему. Він прагнув керувати Китаєм через традиційні інститути, а також визнав, що для того, щоб закони Китаю виконувалися, він повинен використовувати китайських радників і чиновників, хоча він ніколи не покладався на них повністю. Тим не менш, ханьці піддавалися дискримінації політично. Майже всі важливі центральні шляхи сполучення були монополізовані монголами. По суті, суспільство було поділене на чотири класи: монголи, Сему («різні», наприклад, мусульмани з Середньої Азії і Персії), північні китайці (ханьжень), південні китайці (наньжень). Хубілай також поліпшив сільське господарство Китаю, розширивши Великий канал, дороги і громадських комор. Марко Поло, служив Хубілай в якості чиновника, доброзичливо описує його правління: звільнення населення від податків у важкі часи, будівництво лікарень і дитячих будинків, розподіл продовольства серед жебраків.

Він також заохочував науку і релігію і енергійно підтримував торгівлю по Шовковому шляху, роблячи можливими контакти між китайськими технологіями і західними. Варто відзначити, що до зустрічі з Марко Поло, Хубілай-хана зустрів Ніколо і Маффео Поло, батька і дядька Марко. Після бесіди з ними Хубілая виявив великий інтерес до Латинського світу, особливо до християнства, і лист, адресований папі римському, прагнув запросити сотні місіонерів, щоб вони могли переконати маси ідолопоклонників в помилковості їх віри. Подорожі Марко Поло пізніше надихнуть багатьох інших, зокрема Колумба, шукати шлях в Серединна царство.

У 1273 Хубілай ввів в обіг банкноти відомі як чао ( ). Паперові гроші випускалися і використовувалися в Китаї і до Юань; до 960 року династія Сун, відчуваючи брак міді для карбування монет, випустила перші банкноти, що перебували в загальному обігу. Однак у часи Сун паперові гроші використовували поряд з монетами. Юань була першою династією використала паперові гроші в якості переважаючого засобу обігу. При Юань банкноти виготовлялися з паперу, отриманої з кори шовковиці.

Хоча Хубілай претендував на номінальну верховну владу над іншими улусами Монгольської імперії, але цікавив його виключно Китай. Із самого початку правління Хубілая, три інші ханства Монгольської імперії стали де-факто незалежними і лише одне визнавало його в якості хагана. До моменту смерті Хубілай-хана в 1294 році цей розкол поглибився, хоча імператори Юань номінально були Великими ханами до падіння їхнього панування в Китаї.

Пізня Юань

Останні роки династії Юань були відзначені заколотами і голодом серед населення. З часом спадкоємці хана Хубілая втратили весь свій вплив на інші землі колишньої Монгольської імперії, а монголи за межами Піднебесної бачили в них китайців. Поступово вони втратили вплив у Китаї. Періоди правління імператорів Юань в цей період були короткими, наповненими інтригами і суперництвом. Незацікавлені в управлінні, вони були відділені і від армії і від простого народу. Китай роздирали чвари та безлад; злочинці плюндрували країну, не зустрічаючи опору з боку ослаблених юаньскіх армій.

Незважаючи на достоїнства свого правління Шідебала правил всього протягом двох років (1321-1323); його правління закінчилося в результаті державного перевороту п’яти князів. Вони посадили на трон Есун-Темура, і після невдалої спроби заспокоїти князів він також був убитий. До царювання Есун-Темура, Китай був відносно вільним від великих повстань після правління Хубілая. Спочатку XIV століття кількість повстань зростало. Поява цих повстань і подальше їх придушення посилювалося фінансовими труднощами уряду. Уряд був змушений прийняти деякі заходи по підвищенню доходів, таких як продаж посад, підвищення податків, а також скорочення витрат за деякими пунктами.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ
Наступний розділ