Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Загальні характеристики інформації


Загальні характеристики інформації

За визначеннями науковців, інформація є певною особливою субстанцією, яка відрізняється від матерії та енергії, тому має певні особливості та властивості, які зумовлюють специфіку інформаційних процесів.

До загальних властивостей інформації належать ті, що при­таманні будь-якій інформації, що використовується в суспільстві, і впливають на всі суспільні відносини щодо інформації. Такими загальними властивостями є:

Системність інформації – будь яка інформація, що створюється людиною, має певну внутрішню організаційну структуру, зумовлену виробленими в суспільстві правилами та законами. Наприклад, будь-яка фраза, речення, документ мають свої правила побудови, що визначаються граматичними та орфографічними правилами, лексикою, логікою мислення, правилами документування тощо.

Селективність інформації – залежність її від процесів її вибору та відбору є одним з ключових положень теорії інформації. Перетворення сукупності даних і відомостей на інформацію є суб’єктивним процесом, який залежить від суб’єкта, який одержує, використовує, поширює та зберігає інформацію. Тому на основі одних і тих самих даних або відомостей різними суб’єктами може бути створена різна за змістом інформація, зроблені різні висновки тощо.

Субстанціональна несамостійність інформації – інформація не може існувати без її носія, що відображує той вплив, який призвів до виникнення інформації. Носієм інформації можуть бути об’єкти як неживої (предмети, випромінювання), так і живої природи (людина, тварини, рослини).

Невичерпність інформації полягає в тому, що на відміну від предметів матеріального світу, використання яких призводить до фізичного зношення або вичерпання, використання інформації не впливає на її властивості і, отже, вона може мати необмежену кількість вико­ристань та користувачів, залишатись при цьому в незмінному стані.

Здатність інформації до трансформації полягає в тому, що інформація може зберігатися, накопичуватися на будь-яких придатних для цього носіях, а також як у свідомості окремого індивідуума, так і в ма­совій свідомості суспільства. Інформація здатна змінюватися, вдосконалюватися, деталізуватися: на її основі можна створювати нову інфор­мацію. Суб’єкт, що отримав, спожив інформацію, може передава­ти її іншим суб’єктам в незмінному або переробленому вигляді завдя­ки власному розуму або створити нову інформацію.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+