Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Правила власної безпеки під час купання

Правила власної безпеки під час купання

Не завжди люди пам’ятають про збереження життя під час купання чи перебування у воді. Щорічно в річках, озерах, морях України через порушення правил поведінки на воді гине понад 5 тисяч людей.

Загроза втопитись найчастіше існує в період сезону купання. Основна причина — це недотримання правил власної безпеки на воді. Окрім цього, треба остерігатись різних хуліганських дій та грубих жартів на воді. Небезпечним є входження в холодну воду, оскільки можуть виникнути так звані корчі ніг.

Велику небезпеку становить перебування у воді в стані алкогольного сп’яніння. Недарма говорять, що “п’яному море по коліна”.

Купаючись, варто пам’ятати:

— ніколи не пірнайте в незнайомому місці; спочатку обстежте водойму і переконайтесь, що під водою немає каміння, залізяк, гострих кілків або ж мілин;

— уникайте води із швидкою течією;

— ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені в своїх силах;

— не заходьте у воду у нетверезому стані;

— не купайтесь у необлаштованих, неперевірених місцях.

Трагедією століття вважається загибель 1,5 тисячі людей на кораблі “Титанік”, основною причиною якої стала неуважність.

Перегрівання організму

Симптомами перегрівання є головний біль, запаморочення, втома, нудота. Пізніше викає шум у вухах, задуха, прискорене серцебиття.

Що робити у разі перегрівання

1. Постраждалого необхідно покласти, піднявши вище голову, у тінь або у прохолодному приміщенні.

2. Охолодити організм, приклавши холодні компреси на голову, шию, груди.

3. Якщо людина не знепритомніла, її треба напоїти холодною, трохи підсоленою водою.

4. У разі втрати свідомості та порушення дихання необхідно негайно робити штучне дихання і непрямий масаж серця.

Щоб не допустити перегрівання організму, треба дотримуватись правил прийому сонячно-повітряних ванн, що особливо важливо для людей, які мають захворювання серцево-судинної системи.

Блискавка

Статистика свідчить, що ризик небезпеки ураження блискавкою порівняно малий. Але для того, щоб не допустити і цієї частки ризику під час грози на відкритій місцевості, потрібно вжити необхідні заходи:

— не ховатися під високі дерева, особливо такі, що стоять окремо;

— знаходячись на відкритому просторі, не можна бігти;

— якщо їдете в машині — потрібно зупинитися, зачинити вікна і не виходити з неї;

— небезпечно знаходитися у воді, а також поряд із металевими предметами, оскільки вони притягують енергію від блискавки.

При ударі блискавкою виникають явні та неявні симптоми ураження. Утворюються опіки тканин організму людини, втрачається свідомість та зупиняється дихання і серце. Наявне легке ураження, запаморочення, шум у вухах, слабість, непритомність.

Надаючи першу допомогу постраждалому, необхідно негайно зробити штучне дихання і непрямий масаж серця, опікову поверхню закрити пов’язкою з антисептиком. Постраждалого — як можна швидше доставити у лікарню.

Існує думка, що у разі ураження блискавкою потрібно закопати постраждалого у землю. У жодному випадку цього робити не можна, бо стан постраждалого, навпаки, значно погіршується

Перша медична допомога

Поріз. Шкіру навколо рани змащують йодом і накладають стерильну пов’язку. Якщо рана брудна, її потрібно промити перекисом водню.

Перелом. Переломи бувають відкритими і закритими. При відкритому переломі, перш за все, потрібно зупинити кров, краї рани змастити йодом, накласти стерильну пов’язку, а потім шину. При закритому переломі — накласти шину.

Опік. Одразу ж необхідно охолодити обпечене місце під струменем води. Не можна торкатися до опіків руками та проколювати пухирі. Якщо пухир тріснув, це місце не можна обробляти йодом, спиртом та ін. Треба накласти стерильну пов’язку на місце опіку, щоб захистити його від зараження.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ
Наступний розділ