Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Правове регулювання розподілу доходів між бюджетами


Правове регулювання розподілу доходів між бюджетами

Доходи бюджету – усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гранти).

Надходження до бюджету – доходи бюджету та кошти, залучені в результаті взяття боргових зобов’язань, органами державної влади, органами влади АРК, або органами місцевого самоврядування.

Склад доходів різних ланок бюджетної системи відображається в різних платежах, які сплачують юридичні і фізичні особи у відповідний бюджет.

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами:

Соціально-економічною ознакою:

– Податкові надходження (податки, збори, обов’язкові платежі);

– Неподаткові надходження (від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори та платежі);

– Доходи від операцій з капіталом;

– Трансферти – кошти, одержані від органів державної влади або місцевого самоврядування, інших держав чи міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Теоретично, доходи бюджетів класифікують також за порядком і умовами зарахування:

– закріплені – це доходи, які постійнодіючим законодавством віднесені у доходну частину бюджету певного рівня повністю у розмірі територіальних надходжень, або у твердофіксованому розмірі (нормативи), що встановлюються на тривалий строк і не потребують додаткового рішення вищестоящого органу влади. Таке закріплення міститься у постійнодіючому бюджетному або податковому законодавстві. У Держбюджеті тільки закріплені доходи.

Наприклад: Акцизний збір – в дохід Держбюджету. Де б він не збирався буде зараховуватися на централізований рахунок Держказначейства.

Податок на доходи фізичних осіб – в повному розмірі зараховуються до місцевих бюджетів

– власні – у місцевих бюджетах це надходження від комунальної власності, місцевих податків і зборів тощо. Вони закріплюються повністю або за нормативами, які визначають щороку.

– залучені – якщо не вистачає власних коштів, то органи влади можуть (залучати) – користуватись позиченими.

– регулюючі – доходи які щороку включаються в місцеві бюджети на підставі Законів або рішень вищестоящих органів місцевого самоврядування. Нормативи відрахувань затверджуються таким чином: або єдині для всіх бюджетів різного рівня, або диференційовано для кожної ланки бюджетної системи в залежності від об’єму закріплених доходів і передбачених видатків.

Доходи місцевих бюджетів класифікуються також за ознакою їх достатності у відповідних бюджетах:

Доходи що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Доходи що не враховуються при визначенні міжбюджетьних трансфертів.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+