Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Політичний процес як технологічна діяльність


Політичний процес як технологічна діяльність

Політичний процес є сукупною діяльністю всіх суб’єктів політики, за допомогою якої відбувається формування, розвиток і функціонування політичної системи суспільства в певних тимчасових і просторових межах.

Основними компонентами політичного процесу є суб’єкти політики (соціальні та інституційні), динаміка політичних відносин, політична поведінка і політична діяльність (політична участь). Зі змістовної точки зору в нього входять: інституціалізація політичних інтересів; вироблення і прийняття політичних рішень; реалізація прийнятих програм і установок.

Залежно від об’єкта застосування політичної волі політичні процеси поділяються на внутрішньополітичні і зовнішньополітичні.

Внутрішньополітичний процес протікає між суб’єктами політики ( класами, іншими соціальними групами, націями, партіями, громадськими рухами, політичними лідерами ), серцевиною діяльності яких є завоювання, утримання і використання політичної влади.

Зовнішньополітичний процес поширюється на відносини з іншими державами як мистецтво ведення міжнародних справ. У сучасних умовах зовнішньополітичний процес стає мистецтвом переговорів, досягнення розумних, взаємоприйнятних політичних компромісів.

Форми політичного процесу:

  1. революція і реформа;
  2. політична криза і політичний конфлікт;
  3. політичне рішення і політичний плюралізм;
  4. повстання, бунт, заколот, путч


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+