Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Кратологія – наука про владу


Кратологія – наука про владу

Слово “кратологія” походить від грецького “kratos” – “влада, сила, могутність”.

Наука кратологія являє собою синтез знань про владу, які до недавнього часу були розкидані по багатьох областях науки (філософія, історія, право, психологія, етика, економіка, соціологія, політологія та ін.)

Коротко кажучи, це – наука про владу. Якщо ж дати розгорнуте визначення, то це – одна з найважливіших соціальних наук – вчення про владу, про закономірності її походження, функціонування і розвитку, про типи та види влади та їх специфіку, її суб’єктах, об’єктах, джерелах, взаємодії влади з іншими сферами життя.

Об’єкт кратології – феномен влади в усьому її розмаїтті.

Її предмет – основні явища, принципи і закономірності цієї області реального світу.

У загальній характеристиці кратології, як і будь-який іншій з наук, істотно важливі не тільки її об’єкт, предмет, але і її цілі.

Серед цілей:

– З’ясування суті, природи, складу влади і можливостей їх використання;

– Визначення справжніх діючих суб’єктів, об’єктів їх сили, можливостей ефективного впливу на реальне середовище, людей і сформовану обстановку;

– Встановлення принципів, закономірностей, відстеження (моніторинг) тенденцій розвитку конкретних явищ, сил, процесів, рухів та їх можливих трансформацій;

Кратологія часто користується тими ж методами, що й інші соціальні (громадські) науки: збір інформації, спостереження, аналіз документів, анкетні опитування, прогностичні розробки і т. д.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+