Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Покрокова етапізація конфлікту


Покрокова етапізація конфлікту

Етапів з точки зору позначення універсальних завдань, вирішення яких буде послідовно збільшувати можливості свідомого впливу на весь цей процес. Тим самим і технології контролю та управління конфліктами набудуть більш спеціалізований і предметний характер, будуть визначатися постановкою комплексних завдань, що враховують як специфіку кожного етапу в цілому, так і більш вузькі, спеціалізовані цілі, які ставляться окремими суб’єктами

Р. Даль (виключаючи тупиковий шлях розвитку подій) вважає за краще говорити про примусові і мирні засоби примирення сторін. Завершення конфлікту може бути виражене у досягненні угоди конфліктували сторін про (тимчасовому або остаточному, повному або частковому) перемир’я, про різні форми врегулювання конфлікту (його складових частин), а також всеосяжної угоди, що свідчить про вирішення конфлікту.

Такі результати можуть бути досягнуті двома найбільш загальними способами примирення сторін: Мирне врегулювання конфлікту в результаті: досягнення компромісу на основі збереження вихідних позицій; (Асиметрична) угоди, досягнутої за рахунок взаємних і нерівних поступок; виснаження ресурсів однієї або декількох сторін, що робить неможливим продовження суперництва; а також за рахунок придбаного в ході суперечки взаємоповаги сторін.

Примирення на основі примусу або, іншими словами, використання «командного стилю» (П. Шаран) взаємин, що дозволяє одній із сторін ігнорувати аргументи суперника. В основі цього нав’язуваного однією із сторін (або третьою силою всім сторонам) характеру взаємодії може лежати: явну перевагу (збережених, придбаних) сил і ресурсів у однієї сторони і їх дефіцит у іншої; ізоляція однієї сторони конфлікту, пониження її статусу, а також інші стани, що свідчать про ослаблення її позицій, про поразку, завдану їй відповідно до «правил гри»; знищення, «тотальне винищення противника» (X. Шпейер), внаслідок чого світ встановлюється в відсутність «ворога».

Характер і ступінь тривалості знайдених форм примирення різні. Так, асиметричне угоду (часом допускає повне ігнорування інтересів однієї зі сторін), навіть попри підписання документів, не зупиняє опинилася в програші сторону або від невиконання домовленостей (що передбачає «врегулювання після врегулювання» -. Г Райффе), або від продовження боротьби за свої інтереси. Світ, укладений в умовах повної поразки однієї зі сторін, може зберігатися досить довго, виключаючи відтворення старих або поява нових конфліктів.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+