Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Технології управління ризиками


Технології управління ризиками

{lang_content_nav} провідних технологій формування державної політики нерозривно пов’язане із запобіганням ризику, що представляє собою універсальну властивість будь-якої діяльності з управління та керівництву соціальними процесами.

Ризик – це або відхилення дій суб’єктів (або розвиток ситуації) від поставлених цілей, або збільшення можливості несприятливих наслідків для керуючої системи.

До причин ризику належать творчий характер діяльності керуючих, і властива їм обмеженість знань (і навіть самообман, при якому раціональні дії приймаються ними за нераціональні, і навпаки), і нерозуміння громадськістю задумів і цілей уряду, і недостатня проробка рішення, і надмірне старанність керуючих і т.д.

Конструювання технологій, що захищають рішення від надмірних ризиків, залежить від типу і характеру останніх (від глобального до локального).

Так, на етапах оцінювання та діагностування проблемної ситуації найбільш значні резерви запобігання ризиків пов’язані із застосуванням гуманітарних, або інтелектуальних, технологій. Вони являють собою аналітичні системи, що дозволяють розрізнити фактори і симптоми ризику.

Фактори ризику – це ті змінні, які безпосередньо впливають на ступінь, зростання або зниження ризику; в такій якості можуть розглядатися економічні показники рівня життя, соціальна нерівність, міжрелігійна та етнічна ворожнеча і т.п.

Симптоми ж ризику – це явні чи неявні ознаки можливого погіршення ситуації: наростання протестної участі, зниження безпеки, зростання нестабільності і т.д., які можуть передувати або супроводжувати розвиток ситуації. Такого роду технології множать число імовірнісних моделей, збільшуючи обсяг розглянутих альтернатив, диференціацію розрахункових показників розширюючи спеціалізований пошук “поворотних точок”, зберігаючи в плануванні діяльності місце для процесів саморегуляції і самоорганізації.

Наприклад, для оцінки ризику на рівні суспільства в цілому (макрорівень) як таких змінних розглядається цілий ряд чинників – від політичної стабільності до місцевого самоврядування. Широко використовуються і математичні методи, які застосовуються як до факторів зниження ризику в цілому по країні, так і прив’язані до оцінками окремих процесів. широко застосовуються і соціальні технології, які передбачають проведення певних організаційних заходів щодо зниження ризиків. До їх числа можна віднести, наприклад, посилення незалежності оцінюють ризики.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ
Наступний розділ