Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Договір про створення Європейського економічного співтовариства


Договір про створення Європейського економічного співтовариства (Римський договір 1957 р.)

25 березня 1957 р. у Римі було підписано Договір про створення Європейського економічного співтовариства (ЄЕС) та Договір про створення Європейського співтовариства з питань атомної енергії (Євратом) – (Римські договори) (набув чинності 1 січня 1958 року)

Договори підписали держави-засновниці – БельгіяІталіяЛюксембургНідерландиНімеччина та Франція.

Договір про створення ЄЕС, підтвердив у своїй преамбулі, що держави, які підписали його були “визначені, щоб закласти основи для більш тісного союзу народів Європи”. Таким чином, держави-члени спеціально підтвердили мету прогресивної політичної інтеграції.

Висувалося завдання створення загального ринку товарів, послуг, капіталів і робочої сили, заснованого на митному союзі. У ході побудови загального ринку повинна була бути забезпечена економічна інтеграція держав, створена основа для майбутнього економічного й валютного співтовариства, створений сам механізм для керування інтеграційними процесами.

Договір передбачав поетапне будівництво загального ринку.

Співтовариства наділялися необхідними інститутами й матеріальними засобами. 

Були передбачені 4 головних інститути:

1) Рада (складалась з офіційних представників урядів держав-членів на рівні міністрів).

2) Комісія (на відміну від Ради, складалася з міжнародних чиновників, правда вони призначалися тільки за умови одностайної ухвали) складалася з незалежних комісарів. Т.ч., Комісія виступала в ролі наднаціонального органа.

3) Парламентська асамблея;

4) Суд Європейських співтовариств.

Як наслідок, ЄЕС відома як організація “Спільного ринку” (ринок був розрахований лише на вільний обіг товарів, а вільне пересування людей, капіталів і послуг піддавалось численним обмеженням). Держави-учасниці погодилися демонтувати всі тарифні бар’єри протягом 12-річного перехідного періоду. У зв’язку з економічним успіхом, чому сприяв вільний торговий обмін, тимчасовий термін був скорочений, і в липні 1968 року всі тарифи між державами ЄЕС були скасовані. У той же час, загальний тариф був створений для всіх продуктів, що походять з третіх країн.

Підписання Римського договору означало поступовий підхід до створення ЄС.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+