Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Порядок перетинання внутрішніх і зовнішніх кордонів держав-членів ЄС


Порядок перетинання внутрішніх і зовнішніх кордонів держав-членів ЄС. Шенгенські угоди

Шенгенські угоди – договір «Про скасування паспортного митного контролю між країнами Європейського Союзу».

Великобританія і Ірландія на підставі спеціальних рішень Ради Європейського Союзу пізніше також приєдналися до Шенгенських угод, але лише в частині, що стосується боротьби зі злочинністю. (не скасували паспортний контроль)

Всього існує дві Шенгенських угоди, підписаних відповідно в 1985 і 1990 рр. Перша – Угода про поступове скасування перевірок на спільних кордонах (Шенгенська угода 1985) – носила попередній характер і на сьогоднішній день втратило значення. Друга – Конвенція про застосування Шенгенської угоди (Шенгенська конвенція 1990) – зберігає велику роль донині. Саме в Шенгенської конвенції:

– Закріплено принцип прозорості внутрішніх кордонів, тобто кордонів між державами-членами Союзу: “Внутрішні кордони можна перетинати в будь-якому місці, не піддаючись якому б то не було особистому контролю”;

– Введені єдині умови в’їзду на територію Союзу іноземців та єдина (“шенгенська”) віза; (- це єдина багатонаціональна віза, дія якої поширюється на всі “шенгенські держави”)

Таким чином, громадяни третіх країн, отримавши візу в одну з держав, що входять в список шенгенських країн, можуть відвідувати всі шенгенські країни на підставі цієї візи. В цілому, вільно відвідувати всі країни шенгенської угоди можуть громадяни будь-якої країни шенгенської зони, особи мають візу будь-якої країни шенгенської угоди, а також громадяни третіх країн, які мають договір про безвізовий режим з будь-якою державою, що входять до списку країн шенгенської угоди.

– Передбачено створення “Шенгенської інформаційної системи”, завдяки якій в єдину комп’ютеризовану мережу були об’єднані правоохоронні бази даних різних держав-членів.

Однак для громадян держав, що не входять до списку країн шенгенської угоди, передбачено низку обмежень. Наприклад, повинна бути запитана віза тієї країни шенгенського договору, яка стане основним місцем перебування.

Країни, в яких діють шенгенські візи, здійснюють спільний контроль туристів які в’їжджають. Якщо туристом був порушений паспортний контроль в одній з країн шенгенського договору, дані про нього обов’язково потраплять в єдину комп’ютерну базу, що може спричинити за собою заборону на в’їзд в будь-яку країну учасницю шенгенської угоди. Те ж відноситься і до правопорушень, скоєних під час відвідування будь-якої держави, що представляє шенгенські країни. Для кожного конкретного туриста це може загрожувати тим, що при наступній спробі отримання шенгенської візи буде відмова.

Передбачено можливість безкоштовного отримання так званого дозволу на локальний прикордонний рух, що зробить можливим багаторазовий перетин кордону ЄС. Можливість перетину кордону у спеціальних пунктах, які призначені лише для локального прикордонного руху.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+