Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Виникнення організацій. Побудова організацій

Виникнення організацій

Організація як форма соціальної спільності присутня кругом. Люди працюють в організаціях різного типу, живуть в організованих поселеннях, купують все, що потрібно для життя в основному в торгових організаціях, вчаться, відпочивають, народжуються, відправляються на кладовища – все це відбувається в організаціях або через них.

Організації — це великі групи людей, створені для того, аби щось робити — заробляти гроші, виховувати дітей, вести війну, або виробляти товари. Соціальними організаціями є: підприємства, школи, ресторани, банки, контори тощо (соціальні організації ще називають формальними групами). Організація створюється саме для організації роботи певної групи людей, спрямованої на виконання певного комплексу суспільно значимих завдань.

1. Причина виникнення організацій полягає у потребі координації діяльності людей у виробничому процесі.

2. Причиною виникнення організації є прагнення об’єднати у групу індивідів для ефективніших комунікацій.

 

 

Побудова організацій

В побудові організацій можна виділити два основних аспекти, дві основні теорії.

Перша, суть якої полягає в тому що, організація будується і керується групою осіб, не визнаючи лідера. Її діяльність починається з групи осіб, яка з часом збільшується.

Друга, відповідно протилежна, акцентує увагу на особі лідера навколо якого гуртується маса, та ідеями якого вона керується.

На своїх первинних засадах організація дійсно будується групою осіб з спільними ідеями та позиціями. Потім же, коли ця група осіб розширюється кількісно, територіально і відповідно якісно, виникає потреба в лідері. З цього моменту використовується друга теорія. Лідер стає носієм ідеї та принципів організації, а навколо нього гуртуються нові члени організації. Але лідер прямо залежить від первинної основи організації, від групи людей які були на засновницьких позиціях у організації. Найчастіше лідер і є однією з цих осіб.

Отже організація не є груповою чи лідерською (перша і друга теорії), вона існує використовуючи і функціонуючи, групові та лідерські засади.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+