Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Чутки в суспільстві: джерела і динаміка


Чутки в суспільстві: джерела і динаміка

Чутки, представляючи собою відомості, достовірність яких не встановлена.

При цьому чутки представляються найпоширенішим засобом комунікації, оскільки в якійсь мірі пояснюють значення ситуації, яку люди не розуміють.

Чутки бувають різними, і відповідно існує безліч підстав, за якими можна їх класифікувати. Так, чутки розрізняють

За їх змістом (політичні, економічні, екологічні тощо);

Тимчасової орієнтації (що стосуються минулого, що пророкують); твань походження (спонтанні, навмисні) і по відношенню до реальності (раціональні, фантастичні).

За допомогою чуток відбувається адаптація до змін реальності. Справа в тому, що суспільство завжди знаходиться в розвитку, зміні, і в результаті деякі нові події не можуть бути пояснені з позиції вже сформованих концепцій. Подібний стан речей змушує людей шукати нові шляхи пояснення і розуміння подій. За допомогою передачі та обговорення чуток і відбувається процес адаптації до нових реалій. Чутки, таким чином, є одним із способів колективного взаємодії, орієнтованого на вирішення проблеми. Чутки – це замінник новин, або, точніше, – це новини, яким не знайшлося місця в офіційних засобах інформації

За допомогою чуток можна провокувати населення на вчинення дій, вигідних для однієї з конфліктуючих сторін. Мова може йти про масові заворушення, страйки, ажіотажному попиті на продукти і тому подібних акціях. Чутки дозволяють вводити суперника в оману. Ще Чингісхан вдавався до такого методу, поширюючи чутки про величезні розмірах своєї армії, що знижувало бойовий дух ворогів.

У більшості випадків з чутками починають боротися лише після того, як вони широко розповсюдилися. Для боротьби з ними нерідко застосовують виступ офіційної особи із спростуванням. Проте ефективність спростування дуже сильно залежить від ступеня довіри як до джерела повідомлення, так і до особи, спростовують його.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+