Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Нелінійний характер соціального розвитку і проблема соціального прогресу


Нелінійний характер соціального розвитку і проблема соціального прогресу

Реальний хід подій у світі, особливо в останні десятиліття, показав, що нелінійне бачення соціальних змін і соціального розвитку більш відповідає спостережуваним процесам в суспільстві.

По-перше, послідовність соціальних змін може вибудовуватися не в одному, а в різних напрямках. Іншими словами, «точка змін» – біфуркація – Це така поворотна точка, після якої зміни і в цілому розвиток можуть йти не в колишньому, а в зовсім новому, навіть несподіваному напрямі.

По-друге, нелінійність соціальних змін і соціального розвитку означає наявність об’єктивної можливості багатоваріантної послідовності подій. У житті практично завжди існують альтернативні варіанти змін і розвитку. У зв’язку з цим суб’єкт змін перебуває в ситуації здійснення вибору, і він стає відповідальним за вибраний варіант.

Нарешті, нелінійний характер соціальних змін означає, що в цих змінах завжди слід припускати наслідки передбачувані і непередбачувані, бажані і небажані.

В соціологічній літературі склались дві крайні точки зору щодо проблеми прогресу в історії суспільства. Одна полягає в затвердженні абсолютності і неминучості розвитку суспільства в цілому і багатьох окремих його сфер.

Інша точка зору – складається по суті, в заперечені можливості наукової постановки питання про соціальний прогрес. Представники таких поглядів зазвичай виносять проблему прогресу за межі соціальної науки.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+