Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Соціальний прогрес в українському суспільстві

Соціальний прогрес в українському суспільстві

Ідея прогресу початку затверджуватися в науці з XVII-XVIII століть (Бекон, Вольтер), згодом вона стала загальновизнаною.

Соціальний прогрес слід розуміти як одну з форм розвитку суспільства, засновану на таких незворотних змінах в ньому, в результаті яких здійснюється перехід до більш високого рівня матеріального виробництва і добробуту людей, здійснюється і розвивається людська особистість.

Для визначення рівня прогресивності того чи іншого суспільства в соціології традиційно використовуються два критерії: рівень продуктивності праціі ступінь свободи особистості в суспільстві. Прогресивним є те суспільство, в якому досить високі (в порівнянні з іншими товариствами) обидва ці показника, перший з яких часом називають «базисним», а другий – «надбудовним».

 

Поняття соціально-історичного розвитку суспільства

Соціально-історичний розвиток – надзвичайно складний, багатосторонній процес, що відбувається впродовж досить тривалого історичного періоду і що передбачає економічні, політико-правові, духовно-моральні, інтелектуальні та інші компоненти, які завжди утворюють деяку цілісність.

У соціології найбільший інтерес представляє соціально-історичний розвиток різних суспільств як досить цілісних соціальних одиниць. Воно складається з соціально-історичного розвитку окремих соціальних груп, класів, інших спільнот, соціально-історичного розвитку інститутів, організацій і т. д.

Разом з тим на кожному етапі соціально-історичного розвитку суспільство являє собою деяку цілісність, для опису і аналізу якої зазвичай використовуються різні поняття, які можна об’єднати в дві основні групи – «тип суспільства» і «цивілізація».

Тип суспільства – це система певних структурних одиниць – соціальних спільнот, груп, інститутів і т.д., взаємопов’язаних і взаємодіючих між собою на основі деяких спільних для них соціальних норм, цінностей, ідеалів.

За допомогою поняття «цивілізація» в соціології, культурології та соціальної філософії також виділяють різні типи соціального і культурного устрою суспільств. Але якщо поняття «тип суспільства» підкреслює насамперед характер соціальних структур, соціальних відносин і зв’язків, то поняття «цивілізація» робить акцент на соціально-культурних, духовних, релігійних особливостях різних суспільств.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+