Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Етап реформування українського суспільства та держави

Етап реформування українського суспільства та держави

На сучасному етапі і в Україні заявила про себе тенденція перекладати всю відповідальність за долю нації на владу, що є свідченням недостатньої політичної, історичної обізнаності її активних носіїв. Хибність такої точки зору пояснюється тим, що державна влада на сьогодні роз їдена корумпованістю, клановістю бюрократії, її зрощенням з тіньовим капіталом і криміналітетом. Ідеал громадянського суспільства став значно віддаленішим. Усі ці проблеми носять етичний характер, породжують зневіру в існуючу владу, ускладнюють реформи.

Українська політична культура теж демонструє свою нездатність до гармонізації соціального порядку, упорядкованих інституціональних відносин в умовах ослаблення традиційних ієрархічних владно-правових відносин. За ідеологічними параметрами вона ще перебуває під впливом соціалістичного ідеалу (зрівнялівка, колективізм, тоталітаризм).

 

Процес глобалізації і його протиріччя

Слово “глобалізація” є одним з найуживаніших в сучасному інформаційному просторі. Кожен його чув, майже кожен вживав, але навіть серед науковців, політиків та філософів існують протиріччя щодо його змісту.

І це не випадково. Оскільки масштаб, складність, багатогранність та швидкість глобалізації практично унеможливлюють адекватне, та, головне, вчасне осмислення цього процесу.

Коли говорять про глобалізацію, як правило, розуміють зближення відносно відокремлених систем, тобто держав, їх економік, культур, релігій, процес стирання кордонів між ними.

Глобалізація стала можливою з появою та широким впровадженням в господарство та побут громадян інформаційно-комунікаційних технологій.

Інформація, знання, фінансові ресурси стали настільки швидко переміщуватись по земній поверхні, що економічні суб’єкти дістали можливість розвивати свою діяльність в інших країнах, частинах світу і навіть континентах з найбільш оптимальними показниками ефективності.

Глобалізація сьогодні охоплює всі сфери суспільного життя, включаючи економіку, політику, соціальну сферу, культуру, екологію, безпеку тощо. Однак перш за все, глобалізація – це злиття національних економік в загальносвітову систему, яка базується на лібералізації руху товарів і капіталів, швидкій передачі інформації, на технологічній та науково-технічній революції.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+