Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Японо-корейська війна 1592-1598


Японо-корейська війна 1592-1598

У 1582 році полководцю Тойотомі Хідейосі вдалося об’єднати Японію в єдину державу. Після цього він став серйозно думати про експансію на азіатський материк Найближчою територією до Японським островам була Корея, роздирали в ту пору феодальними усобицями і здавалася легкою здобиччю Але у Японії не було сильного морського флоту

Ще в 1586 році Хідейосі говорив португальському місіонерові єпископу Гаспару Коелхо, що хотів би отримати від Португалії великі кораблі, щоб на чолі величезного війська вирушити на підкорення Кореї та Китаю. Але португальці не сприймали ці плани всерйоз, вважаючи, що японський правитель страждає манією величі Відмова португальців надати суду призвів до масової висилки португальських місіонерів з Країни висхідного сонця

Тільки у 1590 році Хідейосі зміг приступити до підготовки вторгнення в Корею Він розраховував зайняти маси самураїв на зовнішній війні, щоб вони не думали про відновлення внутрішніх міжусобиць. Підготовка до війни зайняла півтора року. 1 березня 1592 Хідейосі у супроводі воєначальників і великої свити відправився на північ острова Кюсю, щоб у замку Нагоя безпосередньо зайнятися Корейської експедицією. За його наказом було сформовано дев’ять дивізій, нібито що налічували 158 800 воїнів (ця і наступні цифри швидше за все сильно перебільшені японськими хроністами). Крім того, ще близько 100 тисяч воїнів не були об’єднані в дивізії, а залишилися в підпорядкуванні своїх феодалів. Крім цього, була ще особиста гвардія самого Хидееси, що налічувала 30 тисяч чоловік.

Для переправи через Корейська протока японці розташовували кількома десятками великих кораблів і сотнями дрібних суденець, на борту яких було близько 9 тисяч матросів. У середині квітня Хідейосі зажадав від правителя (вана) Кореї пропустити японську армію через корейську територію для нападу на Китай Ван не сприйняв це вимога всерйоз і зрозумів, що правитель Японії не жартує тільки тоді, коли три японські дивізії вже висадилися на півдні Корейського півострова, майже без опору захопили фортецю Пусан і стрімко рушили до столиці країни Сеулу.

3 травня 1592, через 20 днів після висадки, перша дивізія під командуванням Конісі Юкінага досягла Сеула Вона оволоділа містом без опору Ван Кореї Сонджо зі своєю армією поспішно відступив на північ, не приймаючи бою Скоро сюди підійшли і дві інші японські дивізії. Через кілька днів у районі Сеула виявилися сконцентровані сім дивізій з дев’яти Дві що залишилися дивізії, 7-а і 9-а, було кинуто в провінцію Кенсан

Від Сеула японська армія рушила в північні корейські провінції, попередньо грунтовно пограбувавши корейську столицю Хідейосі вважав, що Корея вже фактично підкорена, що з окупацією Китаю проблем буде нітрохи не більше, і думав про прийдешнє завоюванні Індії

Однак корейська армія і флот не були розбиті. Головнокомандувач японськими військами в Кореї Укіта Хідеіе сподівався незабаром розпочати похід до Китаю. Але корейська, армія, сконцентрованих поблизу Пхеньяну, де розміщувався ван зі своїм урядом, готувалася до контрнаступу. На півдні ж корейські загони утримували провінції Чолла і Кенсан, які японцям так і не вдалося захопити.

Перший великий бій відбулося в середині червня на річці Імджінган, яку японські війська так і не змогли форсувати. Тоді вони демонстративно відступили від річки. Корейці переправилися для переслідування на лівий пологий берег, але потрапили в засідку, зазнали поразки і змушені були відійти до Пхеньяну. Через кілька днів місто впав, і резиденцією корейського уряду замість Пхеньяну став Ийджу. На східному узбережжі японським військам в кінці червня вдалося захопити місто Енхин. Шлях до Китаю здавався вільний. Але все ще сильний корейський флот на чолі з адміралом Лі Сунсін погрожував японським морським комунікаціям. Не знищивши ворожі суду, надто ризиковано було вживати вторгнення в Китай. Хоча дві його флотилії понесли важкі втрати в провінції Кенсан в перші дні війни, корейський флот мав більш потужними кораблями і більш підготовленими екіпажами, ніж японський. Ще на початку травня 1592, незабаром після падіння Сеула,

флотилія під командуванням Лі Сун Сіна раптово атйковала базу японського флоту на острові Коджедо і завдала ворогові серйозних втрат, потопивши кілька великих суден і понад десятка дрібних. У наступні два місяці корейці потопили майже всі японські судна, що діяли в Корейській протоці, і погрожували блокувати армію Укіти Хідеіе. Потім пішов наліт на Пусан, де були зосереджені вцілілі японські кораблі. Всі вони в кількості близько 100 були потоплені.

Японське командування, не сподіваючись на успіх в морському бою, висадило команди кораблів на берег і відкрило вогонь по корейським суднам з берегових знарядь, які, проте, майже не заподіяли ворогові шкоди. Відсутність регулярного постачання позначалося на боєздатності японських сухопутних військ. Восени вони не змогли оволодіти містом Чинджу в провінції Чолла і з втратами відступили від його стін. В цей же час в Корею, яка перебувала у васальній залежності від правила в Китаї династії Мін, прибув перший контингент китайських військ. Один з китайських загонів потрапив у влаштовану японцями засідку і був майже цілком знищений. Але незабаром на Корейському півострові з’явилася численна армія на чолі з полководцем Лі Жусунем. До кінця 1592 вона спільно з корейськими військами звільнила Пхеньян. Армія Конісі Юкінага відступила до Сеулу.

Японці все більше відчували брак продовольства, серед них поширилися епідемії. Дисципліна в японських військах впала. Між Японією і Китаєм почалися мирні переговори. Хідейосі вимагав визнати за ним титул вана (правителя) і передати йому в управління чотири провінції на півдні Кореї, а також визнати васальну залежність Китаю від Японії. Тим часом японська армія залишила Сеул і зосередилася у Пусана. Отримавши невеликі підкріплення з Японії, Юкінага вирішив, поки тривали переговори з китайцями, знову спробувати зайняти Чинджу. У червні 1593 штурм міста увінчався успіхом, і практично всі його захисники були перебиті. З цього часу в Кореї встановилося фактичне перемир’я і тривали, хоча й досить мляво, мирні переговори. Японські делегації побували при мінському дворі, але приїзд китайських послів до Японії все відкладався.

Тільки на початку 1597 року китайська делегація прибула в Нагоя. Вона оголосила, що привезла лист і грамоту імператора, який готовий визнати Хідейосі Ваном Японії, але і тільки. Коли грамота була зачитана в присутності найбільших японських феодалів, Хідейосі, який чекав від Китаю вираження покірності, був сильно розгніваний. Обурений полководець з ганьбою прогнав послів. Переговори з китайцями були перервані.

Хідейосі вирішив відновити війну в Кореї. Він призначив командувачем нової 140-тисячної армії, переправленої через протоку на допомогу Конісі Юкінага, свого прийомного сина Хідеакі. Колишній головнокомандувач Укіта Хідеіе, що не впорався з поставленим завданням, був відкликаний. Японці постаралися посилити свій флот. За прикладом корейців, вони стали будувати кораблі-черепахи (корейські «кисен»), броньовані залізними листами і збройними потужною артилерією (по-японськи вони називалися «кобуксонамі»). Але в частині вишколу моряків і мистецтву командування японський флот, як і раніше поступався корейських і китайських. До того ж японські адмірали діяли відособлено і неохоче підкорялися єдиному керівництву.

У січня 1597 року з Японії в Корею були перекинуті підкріплення під командуванням Като Кіемаса. У березні корейський флотоводець Лі Сун-сін був звинувачений у боягузтві, оскільки він не зміг перешкодити висадці Кіемаси. Адмірала засудили до смертної кари, але замінили розжалування в рядові матроси. Корейський флот очолив адмірал Вон Гюн, що представляв придворну угруповання, соперничавшую з тією, що підтримувала Лі Сунсін.

7 липня 1597 корейський флот спробував атакувати Пусан, щоб перехопити і знищити нові японські підкріплення. Але суду Вон Гюна потрапили в сильний шторм. Багато хто з них потонули. Кілька кораблів виявилися викинуті на острів Кадокто і потрапили в руки японців. Корейський флот як боєздатна сила перестав існувати. Японська армія перейшла в наступ, зайняла провінцію Чолла і вторглася в провінцію Чхунчхон. У такий обстановки головнокомандуючим корейським флотом 22 серпня був знову призначений Лі Сунсін. У його розпорядженні було всього 12 бойових кораблів. З цими силами корейський адмірал 16 вересня біля острова Чіндо вступив у сутичку з 200 японськими судами і потопив 50 з них, сам не втративши жодної «черепахи». Незабаром Лі Сунсін зміг побудувати нові кораблі і міцно захопити панування на морі.

Японські війська, що просувалися до Сеулу, були зупинені у міста Чхунчхон. Корейська армія за час мирного перепочинку була реорганізована і значно підвищила свою боєздатність. Тепер вона формувалася не за територіальним принципом, а складалася з підрозділів одного виду зброї: лучники, списоносцями, мечоносці і мушкетери. Крім того, в окремий рід військ була виділена артилерія. Армія стала професійною і мала постійних командирів. Її підтримувало ополчення «Ий-бен» («Армія справедливості»).

На допомогу корейським військам було перекинуто 140-тисячна китайська армія. У лютому 1598 року вона зайняла позиції на південь від Сеула. Об’єднані корейсько-китайські сили перейшли в наступ. Найбільш запеклі бої розгорнулися біля міста Услан, який обороняла армія Като Кі-емаса. Вона жорстоко страждала від голоду та холоду. Після десятиденної облоги Услан був узятий. Залишки японських військ бігли до Пусані.

Об’єднаний китайсько-корейський флот блокував армію Конісі в Сунчхон. Йому на виручку рухався з Услан Кіемаса і дивізія Сімадзу з Сачхона. Одночасно приблизно 500 японських суден намагалися прорватися в бухту Норянджін, щоб евакуювати гарнізон Сунчхон. Більшість з них було знищено, забравши з собою на дно 10 000 матросів. У цьому останньому морській битві японо-китайської війни був смертельно поранений Лі Сунсін.

До осені 1598 становище японських військ у Кореї стало безнадійним. Окремі загони були блоковані в різних пунктах узбережжя і не мали стійкого зв’язку з батьківщиною. У цей момент, в кінці вересня, до японської армії дійшли відомості про смерть Тойотомі Хідейосі. Він помер ще 18 серпня, але цю інформацію ще місяць приховували від народу, побоюючись хвилювань. З’явився зручний привід для закінчення війни. Між Японією і Китаєм було укладено перемир’я. Рада старійшин Японії віддав наказ армії покинути Корейський півострів.

Поразка Японії було викликано насамперед слабкістю японського флоту. Це не дозволило здійснити задуманий Хідейосі блискавичний захоплення Корейського півострова і негайне, без оперативної паузи, вторгнення в Китай. Та й сухопутна армія виявилася не в змозі витримати тривалу боротьбу з об’єднаними військами Кореї та Китаю. З’ясувалося, що військова міць Країни висхідного сонця ще не дозволяє їй здійснювати експансію в Азії. Практично без боротьби захопити Корею Японії вдалося лише в кінці XIX століття.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Попередній розділ
Наступний розділ