Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Доступ до правової інформації


Доступ до правової інформації

Відповідно до статті 57 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

З метою забезпечення конституційного права громадян на доступ до правової інформації та створення належних умов користування чинними актами законодавства, на Міністерство юстиції України покладено функції офіційного видавця збірників актів законодавства України, а також їх оновлення.

Указом Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» «Офіційному віснику України» надано статус офіційного друкованого видання, у якому підлягають оприлюдненню державною мовою акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України.

В «Офіційному віснику України» публікуються поточні нормативно-правові акти, які надійшли до Мін’юсту та включені до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів. Це:

– закони України,

– постанови Верховної Ради України,

– укази і розпорядження Президента України

– постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України

– рішення і висновки Конституційного Суду України,

– акти Міністерства економіки України, що вносять зміни до постанов Кабінету Міністрів України.

Офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється оприлюднення будь-яких нормативно-правових актів, є:

– “Офіційний вісник України”,

– Газета “Урядовий Кур’єр”.

Офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється офіційне оприлюднення виключно законів та інших актів Верховної Ради України є:

– газета «Голос України»;

– «Відомості Верховної Ради України».

Офіційним друкованим виданням, в якому здійснюється офіційне оприлюднення законів, актів Президента України, є

– інформаційний бюлетень “Офіційний вісник Президента України”.

В окремих випадках акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України можуть бути офіційно оприлюднені через телебачення і радіо.

Вимоги до обов’язкової публікації не поширюються лише на акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів

України, які не мають загального значення чи нормативного характеру, можуть не публікуватися за рішенням відповідного органу. Ці акти оприлюднюються шляхом надіслання органам публічної влади та доведення до відома осіб, яких вони стосуються.

З гарантуванням права на доступ до правої інформації пов’язаний і механізм набрання чинності нормативно-правовими актами. Так, для нормативно-правових актів Верховної ради України та Президента України встановлено загальне правило щодо набрання чинності че­рез 10 днів з дня офіційного оприлюднення, якщо інше не передбаче­но самими актами, але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні.

Для нормативно-правових актів Кабінету Міністрів – з момен­ту їх прийняття, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не передбачено в цих актах, за винятком актів, які визначають права і обов’язки громадян, що набирають чинності не раніше дня їх опублі­кування в офіційних друкованих виданнях.

Для неопубпікованих актів Верховної Ради України і Президента України з моменту їх одержання відповідними органами державної влади та місцевого самоврядування, якщо органом, що їх видав, не встановлено інший строк набрання ними чинності, за винятком актів щодо призначення на посади і звільнення з посад, що набирають чин­ності з момент) прийняття.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+