Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Державна таємниця


Державна таємниця

Державна таємниця – вид таємної інформації, що охоплює відомості у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці України та які визнані у порядку, встановленому цим Законом, державною таємницею і підлягають охороні державою.

Основною підставою класифікації секретної інформації є ступінь секретності. Ця категорія характеризує важливість секретної інформації, ступінь обмеження доступу до неї та рівень її охорони державою. Законодавством передбачено три ступені секретності для інформації, що становить державну таємницю: “особливої важливості“, “цілком таємно“, “таємно“.

Зі ступенем секретності безпосередньо пов’язаний і максимальний строк дії режиму секретності інформації. Він не може перевищувати для інформації із ступенем секретності “особливої важливості” – 30 років, для інформації “цілком таємно” – 10 років, для інформації “таємно” – 5 років. У деяких випадках Президент України може встановлювати більш тривалі строки дії рішень про віднесення інформації до державної таємниці.

Охорона державної таємниці передбачає впровадження комплексу організаційно-правових заходів, до яких, зокрема, належать:

– єдині вимоги до виготовлення, користування, збереження, передачі, транспортування та обліку матеріальних носіїв секретної інформації;

– обмеження оприлюднення, передачі іншій державі або поширення іншим шляхом секретної інформації:

– спеціальний порядок допуску та доступу громадян до державної таємниці;

– технічний і криптографічний захист секретної інформації.

Форми допуску до державної таємниці встановлюються залежно від ступеня секретності інформації. Законодавство передбачає три форми такого допуску: форма 1 для роботи із секретною інформацією, що має ступені секретності “особливої важливості”, “цілком таємно” і “таємно”, яка має термін дії 5 років: форма 2-для ступенів секретності “цілком таємно” і “таємно” з терміном дії 10 років: форма 3 – для ступеня секретності “таємно” з терміном дії 15 років.

Згідно зі ст. 22 Закону України “Про державну таємницю” надання допуску громадян до державної таємниці передбачає:

– визначення необхідності роботи громадянина із секретною інформацією;

– перевірю громадянина у зв’язку з допуском до державної таємниці;

– взяття громадянином на себе письмового зобов’язання щодо збереження державної таємниці, яка буде йому довірена;

– одержання у письмовій формі згоди громадянина на передбачені законом обмеження прав у зв’язку з його допуском до державної таємниці;

– ознайомлення громадянина з мірою відповідальності за порушення законодавства про державну таємницю.

Допуск до державної таємниці не надається у разі:

– відсутності у громадянина обгрунтованої необхідності в роботі із секретною інформацією;

– сприяння громадянином діяльності іноземної держави, іноземної організації чи їх представників, що завдає шкоди інтересам національної безпеки України;

– відмови громадянина взяти на себе письмове зобов’язання щодо збереження державної таємниці, яка буде йому довірена;

– наявності у громадянина судимості за тяжкі злочини, не погашеної чи не знятої у встановленому порядку;

– наявності у громадянина психічних захворювань, які можуть завдати шкоди охороні державної таємниці.

Окремою процедурою є надання допуску до державної таємниці керівникові органу державної влади, органу місцевого самоврядування. підприємства, установи, організації, допуск до державної таємниці якого передбачений його службовими обов’язками. В таких випадках допуск до державної таємниці надається наказом чи письмовим розпорядженням посадової особи, що призначає його на посаду.

За наявності у громадянина відповідним чином оформленого допуску до державної таємниці та відповідної потреби або у зв’язку з виконанням службових обов’язків ухвалюється рішення про надання доступу до державної таємниці.

Рішення про доступ до державної таємниці передбачає надання повноважною посадовою особою дозволу громадянину на ознайомлення з конкретною секретною інформацією та провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
Наступний розділ