Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Змістовна інтерпретація результатів когнітивного картування


{lang_content_nav}овна інтерпретація результатів когнітивного картування

На четвертому етапі здійснюється інтерпретація результатів когнітивної карти. Він починається з встановлення центральності каузальною ланцюжка, яка визначається за критерієм частотності: чим більша кількість стрілок входить у вузол і виходить з вузла, тим вище частотна характеристика використовуваного автором тексту поняття. Поняття «центральності», а також конкретні кількісні показники визначаються в кожному випадку як «вагомість» вершин спрямованого графа, так і «вагомість» зв’язків між ними (ступінь взаємозв’язку основних конструктів, якими оперує автор). Це важливо знати, тому що в силу особливостей людської психіки основою рішень, у тому числі політичних, є «центральний ланцюжок». Показовими в цьому відношенні такі моменти, як, наприклад, відстань між головною та іншими (особливо другий і третій за значенням) ціннісними установками, переважання прямих або зворотних зв’язків, що визначають центральну ціннісну установку, наявність повторюваних циклів (зворотного зв’язку між групами порівняно малозначущих установок) і т.д.

Основою для такої інтерпретації служить виділення ключових понять авторської логіки, оцінки ступеня розробленості кожної з них (за кількістю спрямованих причинно-наслідкових зв’язків). Критерієм, який часто використовується для оцінки, є ступінь складності масштабу і організації когнітивної карти (наприклад, «карта-огляд» або «карта-стратегія»), що залежить від повноти представленості просторових відносин і присутності вираженої точки відліку розвитку авторської логіки .

На основі інтерпретації когнітивної карти аналітик отримує можливість оцінити характер сприйняття чинним політиком міжнародної системи політичних реалій, зв’язку між декларованими цінностями та цілями, виділити передбачувані альтернативи політичних дій. Структуровані результати побудови когнітивної карти можуть стати також основою для створення операційного коду конкретного політичного діяча.

Прикладом спрощеної процедури інтерпретації когнітивних карт може бути загальна оцінка їх логічності. Наприклад, перевага на значущих рангових позиціях серед одиниць тексту висловлювань типу: «нам необхідно вжити таких заходів, оскільки, по-перше, .., по-друге, … і т.д.» дозволяє з великою ймовірністю зробити висновок, що автор володіє раціональним складом розуму і при прийнятті рішень буде прагнути ретельно зважувати як його переваги, так і можливі ризики.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+