Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Міжпарламентський союз та його роль у моніторингу досягнення гендерної рівності


Міжпарламентський союз та його роль у моніторингу досягнення гендерної рівності

Глави держав зміцнюють співробітництво з гендерних питань, економічного та соціального розвитку, міжнародного права й права людини також через світову організацію Міжпарламентський союз (МПС), створену у 1889 р. Відповідно до ст. 1 Статуту МПС, він є координаційним центром по всьому світу парламентського діалогу і роботи в інтересах миру й співпраці між народами і організаціями та формування представницької демократії.

Гендерне питання цією інституцією поставлено нарівні з іншими питаннями, які мають світове значення. «Жінки повинні бути повноправними та рівними учасниками політичних процесів», – звернувся у 2005 р. до членів Ради безпеки ООН генеральний секретар МПС Андерс Джонссон. Наголошуючи на «принциповій» ролі парламентів у процесах примирення та реалізації мирних угод, А. Джонссон заявив, що ці процеси будуть по-справжньому ефективними та дієвими лише за умови участі в них як чоловіків, так і жінок. Такий підхід спрямований на розвиток паритетної демократії.

Моніторингом дотримання прав та свобод у світі займаються не тільки урядові організації, а й неурядові. Однією з таких організацій є Human Rights Watch, HRW (з англ. «Страж прав людини»), що займається моніторингом, розслідуванням і документуванням порушень прав людини більш ніж в 70 країнах світу. З 1990 року в рамках «тематичних» відділень було створене Відділення з прав жінок HRW, що займається такими проблемами, як порушення прав жінок на робочому місці, домашнє насильство, сексуальне насильство, проблеми жінок при збройних конфліктах, торгівля жінками, становище жінок-біженців та вимушених переселенців, положення жінок в сім’ї, правовий статус жінок, жінки-в’язні, і багатьма іншими.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+