Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Роль партійного лідера в управлінні партією


Роль партійного лідера в управлінні партією

З одного боку, політична партія працює на свого лідера, сприяє його політичній кар’єрі. З іншого – наявність сильного лідера створює імідж стабільної та сильної політичної партії, підвищує її рейтинг популярності в цілому.

Імідж політичного лідера – складова потенціалу всієї партії. Працюючи на імідж партії, лідер сприяє її електоральному успіху, закріпленню партійних активістів на різних рівнях влади.

Особисті якості лідера створюють сприятливі умови для формування суто лідерських партій. Партії лідерського типу передбачають домінування особистих видатних якостей лідера, на акцентуванні яких і відбувається побудова їх «ідеологій». Особистісні характеристики відіграють на виборах вирішальну роль порівняно з виборчою програмою партії і тими фінансовими витратами, що витрачаються на передвиборчу агітацію. Часто виборець, який не має додаткової інформації про діяльність політичної партії, обирає спочатку лідера, а потім автоматично партію, яку він представляє. Недоліком лідерської партії є те, що вона, по-перше, залежить від рейтингу популярності лідера, по-друге, не може дозволити широкої внутрішньої демократії. В статутах формально закріплюються права та обов’язки членів партії, серед яких можливість останніх впливати на вироблення партійної політики, але у реальному житті вирішальне слово залишається за лідером.

Схильність керівників партії зосереджувати владу в своїх руках, приймати одноосібно рішення, обмежувати участь рядових членів партії у виробленні партійної політики неодмінно призведе до перетворення партії на жорстко авторитарну закриту структуру для обслуговування інтересів партійного керівництва і, як наслідок, в майбутньому до її розколу.

Однак вміле комбінування сили переконання та сили підкорення лідером, застосування авторитарного стилю керівництва в процесі забезпечення своєчасного переходу до інтегративних механізмів функціонування партійної організації на демократичних засадах сприятиме її еволюції в демократичну ефективну та результативну партійну організацію.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+