Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Права особи та громадянина в демократичній державі

Права особи та громадянина в демократичній державі

Особисті права і свободи

Особисті права і свободи надаються людині як фізичній особі незалежно від того, чи є вона громадянином цієї країни.

Ключовим правом, без якого неможливі не лише участь у державному житті, а й саме існування людини, є право на життя. Під цим правом розуміється те, що ніхто не може бути позбавлений життя.

Право на свободу зазвичай витлумачується як заборона рабства та інших форм підневільного стану.

Так, відповідно до ст. 3 Загальної декларації прав людини кожна людина має право на життя, на свободу та на особисту недоторканність.

Політичні права, свободи і обов’язки

Основне завдання політичних прав полягає в тому, що вони визначають правове становище особи в системі суспільних відносин, які виникають у процесі здійснення державної влади. Найбільш широким колом політичних прав і свобод наділяються тільки громадяни.

Система політичних прав містить: виборче право, право на референдум, право петицій, свобода союзів, свобода зборів.

Найважливішим політичним правом є виборча право-суб’єктність громадянина, яка складається з активного й пасивного виборчого права, що відкриває для громадян не лише можливість брати участь у формуванні представницьких установ, а й проводити до них своїх представників.

Соціально-економічні права

Найважливішим із цих прав є право на володіння та розпорядження приватною власністю. Воно належить кожній людині і є одним з наріжних каменів свободи особи, а також – однією з основ конституційного ладу.

Лише рішення суду або вирок, що передбачає конфіскацію майна, може бути основою для примусового припинення права приватної власності.

Право на економічну діяльність передбачає вільне використання людиною своїх можливостей і майна для підприємницької та іншої не забороненої законом економічної діяльності.

Наступна категорія – трудові права і свободи. Ця група прав і свобод включає свободу праціправо на працю й на захист від безробіттяправо на страйкправо на відпочинок.

Право громадян на охорону здоров’я забезпечується охороною навколишнього природного середовища, створенням сприятливих умов праці, побуту, відпочинку.

Право на медичну допомогу – суб’єктивне право людини на лікування в поліклініках, лікарнях і спеціальних медичних установах.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+