Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Трансформація посткомуністичних режимів Центральної та Східної Європи


Трансформація посткомуністичних режимів Центральної та Східної Європи

У пострадянських країнах соціалізм панував понад 70 років. Процеси трансформації в них ускладнилися й тим, що розпочалися вони в умовах швидкого розпаду СРСР.

До об’єктивних факторів, які „полегшили” процес трансформації в країнах Центральної і Східної Європи, слід зарахувати їх порівняно нетривалу „соціалістичну” історію – близько 40 років. Свідома готовність народів Центральної і Східної Європи до зміни суспільної системи була вища, ніж у пострадянських державах, оскільки соціалізм не був для них власним продуктом, їм його насадили.

У країнах Центральної і Східної Європи соціально-економічні умови були сприятливішими порівняно з країнами, що утворилися на руїнах СРСР. Але й у країнах колишнього Радянського Союзу соціально-економічні умови істотно відрізнялися.

Потужний вплив на внутрішню і зовнішню політику посткомуністичних країн, їхню трансформацію, як і раніше, чинить міжнародний фактор, насамперед у сфері захисту прав людини.

Відтак, посткомуністичні держави мали різні стартові умови трансформації, що спричинило багатоваріантність шляхів розвитку і призвело до досить помітних розходжень в результатах.

Отже, у становленні демократії в посткомуністичному світі спостерігається нерівномірність: держави Східної і Центральної Європи демократично більш „просунуті”, ніж балканські і пострадянські.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+