Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Правова держава та правове поле


Правова держава та правове поле

Правова держава — це організація політичної влади, діяль­ність якої заснована на принципах верховенства права і закону, взаємній відповідальності держави і особи, визнанні та реальному забезпеченні прав і свобод людини і громадянина, окремих груп людей і громадянського суспільства в цілому.

Правову державу не можна проголосити — вона повинна скластися як резуль­тат реформи економічних, політичних, державних і правових інститу­тів, реальної зміни характеру взаємовідносин між громадянським сус­пільством, державою і особистістю.

Варто почати з того, що жоден з більш-менш формалізованих політологічних та юридичних словників не дає визначення терміну «правове поле». Немає даного терміну і в загальних тлумачних словниках.

Поняття «правове поле» ввійшло в популярний суспільно-політичний дискурс саме як еквівалент поняттю «межі законності». Відтак, дана фраза для цілого покоління політиків відклалась в їхній активний словник.

Поява «правового поля» в українській мові з часу проголошення незалежності відображає появу феномена посттоталітарного суспільства, в якому лише починає формуватись система права, правова культура та правова свідомість.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+