Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Світ політичної діяльності як відкрита система


Світ політичної діяльності як відкрита система. Комунікаційне визначення політичної системи суспільства

Взаємодія політичних акторів, що реалізують свої загальні, групові та індивідуальні інтереси за допомогою здійснення влади або в ході боротьби за її завоювання або використання, носить складний, багатоаспектний характер і утворює в рамках соціальної дійсності цілісну, відносно відокремлену і стійку сферу, яка не ізольована від інших областей суспільного життя, але має в порівнянні з ними певну специфіку. Дана обставина дозволяє розглядати світ політичної діяльності як відкриту систему, що володіє рядом властивостей, властивих будь-якому системному об’єкту.

Політична система являє конкретну історичну форму комунікації політичних акторів як між собою, так і з навколишнім соціальним середовищем, владно упорядковує, оформляє і вкладає в певні межі політичну діяльність у суспільстві.

Політична система як стійке складноорганізоване утворення у своїй взаємодії з навколишнім соціальним середовищем володіє, по-перше, регулятивною здатністю, яка покликана забезпечити контроль і координацію поведінки індивідів і груп, по-друге, екстрактивною здатністю, яка полягає у витязі з оточення ресурсів, необхідних для її функціонування, по-третє,розподільною здатністю, яка забезпечує надання індивідам і суспільним групам соціальних благ, і, по-четверте, реактивною здатністю, завдяки якій система «відповідає» на вплив оточення, насамперед на вимоги, висунуті індивідами і групами.

Сама політична система виникає як засіб узгодження інтересів за допомогою влади і політичної участі, а її структура і динаміка залежать від співвідношення соціально-політичних сил. При цьому основною функцією політичної системи виступає владне опосередкування соціальних інтересів і взаємодій, необхідність якого пов’язана з суспільним поділом праці, розривом між безперервним зростанням потреб різних соціальних груп і історично обмеженими ресурсними можливостями для їх повного або принаймні однакового задоволення в кожному суспільстві. Активна діяльність політичної системи передусім спрямована на те, щоб запобігати можливим конфліктам, «знімати» їх гостроту і забезпечувати динамічний суспільний розвиток.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+