Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

62. Ісламізм, екстремізм та тероризм на Ближньому Сході


Ісламізм, екстремізм та тероризм на Ближньому Сході: тлумачення понять та їх використання у геополітиці. 

(Хамас, Фатх, Хезболлах – втілення «непрямих екстремістських дій» під час національно-визвольної війни чи терористичні угруповання)

Ісламізм – ультрафундаментальна ідеологічна течія всередині ісламу. Включає різні релігійно-ідеологічні напрямки.

Найбільш реакційним напрямом є ісламський екстремізм – радикальний напрямок ісламського фундаменталізму, який сповідує насильницькі форми політичної боротьби.

У свою чергу ісламський екстремізм підрозділяється на радикальний ісламізм (ідеологію, прикриту релігійними догмами) та ісламський тероризм – тактика насильницьких розправ з опонентами, що знаходить собі ідеологічне обгрунтування і виправдання в трактуваннях мусульманського віровчення як спрямована на захист ісламського світу проти впливу чи агресії немусульманських країн та ідеологій, особливо західного світу.

В даний час – найбільш поширена форма тероризму. Зазвичай використовується радикальними, екстремістськими ісламськими організаціями, членів таких організацій називають ісламістами або бойовиками-ісламістами.

Для виправдання цієї тактики зазвичай використовуються розпливчасті посилання на обов’язок вести джихад, хоча багатьма мусульманськими богословами і релігієзнавцями ставиться під сумнів трактування цього обов’язку як потреби у фізичних розправах.

Ісламісти борються за утвердження ісламу в якості панівної в світі релігії. Виступають в якості лідерів знедолених, об’єднаних ворожістю до Заходу і його «деградуючої» культури.

ХАМАС – правлячий в секторі Газа (з 2007 року) палестинський ісламістський рух і політична партія.

ХАМАС визнаний терористичною організацією Євросоюзом, Ізраїлем, Канадою, США і Японією, а також заборонений в Йорданії.

14 грудня 1987, в день створення організації ХАМАС, його засновник шейх Ахмед Ясін проголосив, що «Будь-якого єврея можна вважати військовим поселенцем, і наш обов’язок – убити його», і що «Звільнення всієї Палестини від моря і до Йордану – наша стратегічна мета , і немає мети більш святої і важливою». Згідно ідеології «ХАМАС», будь-який сіоніст вважається ворогом; звільнення всієї Палестини від сіоністів – свята мета. У хартії ХАМАС було записано: «Скинемо Ізраїль в море».

«Рух за національне визволення Палестини» – більш відомий як Фатх – палестинська воєнізована організація і політична партія; одна з провідних партій Палестинської автономії.

До 1988 року, коли вона офіційно відмовилася від терактів проти мирних громадян, визнавалася терористичною організацією в Ізраїлі та США. Продовжує контролювати ряд воєнізованих організацій, що здійснювали теракти проти ізраїльських громадян після формальної відмови ФАТХ від політики терактів в 1988 році.

Хезболлах – воєнізована ліванська шиїтська організація і політична партія, яка виступає за створення в Лівані ісламської держави за зразком Ірану. Визнана терористичною організацією в Канаді, США, Ізраїлі та Єгипті, в країнах Перської затоки, а також частково в ЄС, Австралії та Великобританії. Користується фінансовою і військовою підтримкою Ірану та Сирії.

У своєму маніфесті 1985 організація оголосила трьома своїми основними цілями: «видворення будь-яких колоніальних установ з Лівану», «приведення фалангістів до відповіді за їхні злочини», і встановлення в країні ісламського режиму.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+