Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.4.5. Безпека перебування на вулицях

1.4.5. Безпека перебування на вулицях: правила дорожнього руху, дорожньо-транспортні пригоди за участю пішоходів,

їх причини та наслідки. Типові травмування пішоходів

Єдиним нормативним актом, що встановлює порядок дорожнього руху по всій території України, є Правила дорожнього руху. Їх дія поширюється не тільки на дороги, а й на всі території, де можливий рух (рис. 1.21). Особи, які порушили вимоги Правил дорожнього руху, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. 

1.4.5. Безпека перебування на вулицях

До винуватців вживаються заходи дисциплінарної, адміністративної або карної відповідальності залежно від характеру порушень та їх наслідків.

Автомобільна дорога, вулиця – це частина території населеного пункту або поза ним, призначена для руху транспортних засобів і пішоходів, з усіма розташованими на ній спорудами.

Проїжджа частина – елемент дороги, призначений для руху транспортних засобів.

Тротуар – елемент дороги, призначений для руху пішоходів, який прилягає до проїжджої частини або відділений від неї газоном.

Учасник дорожнього руху – особа, яка рухається на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин.

Пішохід – особа, що бере участь у дорожньому русі без транспортних засобів та не виконує на дорозі роботи. До пішоходів прирівнюються особи, що ведуть велосипед, мотоцикл, мопед або везуть коляску.

Пасажир – особа, яка користується транспортним засобом і знаходиться в ньому, але не причетна до керування ним.

Житлова зона – дворові території, а також частини населених пунктів, позначені спеціальним дорожнім знаком.

Зупинка – припинення руху транспортного засобу для посадки (висадки) пасажирів або завантаження (розвантаження) вантажу.

Пішохідний перехід – ділянка проїзної частини або інженерна споруда, призначена для руху пішоходів через дорогу.

Одним з найпоширеніших видів дорожньо-транспортних пригод є наїзд транспортних засобів на пішохода, причому 60% таких пригод здійснюється з вини самих пішоходів.

Правила дорожнього руху визначають конкретні обов’язки пішоходів. Пішоходи повинні ходити тротуарами або пішохідними доріжками, а за їх відсутності в один ряд по узбіччю дороги, назустріч руху транспортних засобів. При цьому необхідно бути особливо обережним та не створювати перешкод іншим учасникам руху.

Переходити проїжджу частину пішоходам дозволяється тільки підземними, надземними пішохідними переходами та в місцях, позначених спеціальною дорожньою розміткою або дорожніми знаками “Пішохідний перехід”. Не рекомендується дорогу перебігати. Чекати автобусів, тролейбусів, трамваїв, автомобілів, таксі пішоходи повинні на посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні – на тротуарі або узбіччі.

Пішоходам треба знати і суворо дотримуватись одного з головних правил – забороняється виходити на проїжджу частину дороги, не переконавшись в особистій безпеці, а також в тому, що вони не створять небезпеки для інших учасників дорожнього руху.

Відповідно до Закону України про дорожній рух пішохід має перевагу перед транспортними засобами при переході проїжджої частини пішохідними переходами (рис. 1.22), що не регулюються, а також тими переходами, що регулюються, за наявності відповідного сигналу світлофора або регулювальника.

1.4.5. Безпека перебування на вулицях

Дорожньо-транспортні пригоди – це такі пригоди, які виникли в зв’язку з рухом транспортних засобів. Вони поділяються на такі види:

а) аварія – пригода, за якої відбулось зіткнення транспортних засобів, наїзд на нерухомий предмет, перекидання та інше, що призвели до пошкодження транспорту і вантажу. Під час аварії можливі й жертви;

б) наїзди транспортних засобів на пішоходів, велосипедистів та ін , що сталися з вини водіїв і пішоходів;

в) порушення правил водіями або службовими особами, перевезення людей чи вантажів, в результаті чого виникли жертви або поранення людей.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+