Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.4.12. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні

1.4.12. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні, її соціально-економічні наслідки та національні програми, спрямовані на подолання

Серед чисельних хвороб, від яких нині страждає людство, синдром набутого імунодефіциту (скорочено СНІД) є однією з найтяжчих (рис. 1.38). Це одна із інфекційних хвороб, яка поширена на всіх континентах Землі і викликає десятки тисяч захворювань. Хвороба розповсюджується з неймовірною швидкістю по всій планеті. Жодна людина у світі не застрахована від БІ/Г-інфекції (вірусу імунодефіциту людини).

СНІД- епідемічно поширюється по світу й уражає людей всіх континентів. Перед цією хворобою виявились беззахисними дорослі і діти, багаті і бідні, чоловіки і жінки, люди різного віросповідання. Щодня у світі СНІДом заражується до 5 тис. чоловік. Найбільше хворих на СНІД у США, Канаді, Бразилії, Гаїті, Уганді, Танзанії, Франції, Італії, Іспанії. Не обминула біда й Україну.

1.4.12. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні

Хвороба протікає довго, має декілька стадій. Термін “синдром” означає сукупність симптомів хвороби. У кожному випадку захворювання на СНІД виявляють глибоке ураження імунної системи, а саме її недостатність, тому в назву включили “імунний дефіцит”. Оскільки він виникає не при народженні, його назвали “набутим”.

ВІЛ від однієї людини до іншої передається при:

– статевих контактах з інфікованою людиною;

– переливанні крові зараженого ВІЛ донора;

– пересадці органів;

– неодноразовому вживанні голок і шприців;

– проколюваннях частин тіла;

– татуюваннях;

– пошкодженні шкіряних покровів або слизових оболонок нестерильним медичним інструментом та ін.

Ступінь ризику зараження ВІЛ залежить від типу передачі. Досить високою є ймовірність інфікування під час переливання крові, при використанні нестерильних медичних інструментів.

Після зараження, момент якого встановити досить важко, настає так званий інкубаційний період. Він може тривати 3 – 6 тижнів, а потім настає гостра фаза. Найчастішими проявами хвороби є підвищення температури тіла, збільшення лімфатичних вузлів, ангіна, висипка на тілі, розлад травлення, головний біль. Цей стан триває від 2 до 4 тижнів і проходить без будь-якого лікування. Антитіла ВІЛ на цей момент ще не визначаються, а з’являються лише через 1,5 . . . 3 місяці, після закінчення гострої фази, а тому в більшості випадків, інфекція на цій стадії не діагностується.

За фазою гострої інфекції настає фаза безсимптомної інфекції. Виявити присутність вірусу можливо лише за допомогою спеціальних лабораторних методів дослідження, але вірусоносій вже небезпечний для здоров’я людини. Цей період триває до 3 5 років і більше. У цей час людина є джерелом інфекції.

Далі тривале збільшення лімфовузлів зобов’язує хворого звернутись до лікаря. Ця стадія може тривати декілька років. У цей період ще не пізно звернутись до лікаря, спеціалісти зможуть сповільнити погіршення стану імунної системи.

Наступною стадією є стадія вторинних захворювань. До збільшення лімфовузлів приєднуються такі ознаки, як розлад шлунку, тривале (близько 1 місяця) підвищення температури тіла, зменшення маси тіла. Спостерігається швидка стомлюваність, нічна пітливість Приєднання вторинних інфекцій, викликаних вірусами, бактеріями, розвиток пухлин. Поява симптомів ураження нервової системи і психічних порушень свідчать про те, що настала фінальна стадія хвороби – СНІД. На цій стадії зусилля лікарів спрямовані на те, щоб полегшити страждання хворого.

У даний час медицина не має засобів, які б дали можливість вилікувати людину від СНІДу, але вдалось розробити методи лікування, які зупиняють розвиток хвороби. До того часу, доки вчені не знайдуть ефективних засобів профілактики лікування СНІДу, запобігти його поширенню можна лише, змінивши власну поведінку.

Якщо діагноз СНІДу підтверджений результатами лабораторного дослідження, то згідно з Законом України “Про запобігання захворюванню на СНІД”, Кримінальним і Кримінально-процесуальним кодексами України інфікований ВІЛ чи хворий на СНІД зобов’язаний вжити заходів щодо запобігання поширенню інфекції, повідомивши осіб, які були з ним в статевих контактах, про можливість їх зараження. Свідоме зараження ВІЛ особою, яка знала про наявність у неї інфекції, зумовленої цим вірусом, карається позбавленням волі на термін до 8 років.

В Законі України “Про запобігання захворюванню на СНІД” викладено умови та порядок медичного огляду з метою виявлення зараження ВІЛ. Обстежуваним гарантується безпека медичного огляду, його добровільність, анонімність та конфіденційність.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+