Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

2.6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

Непритомність. Ознакою є головозапоморочення, нудота, потемніння в очах, слабість. Необхідно покласти людину, опустивши голову нижче тулоба, щоб забезпечити притік крові до мозку. Дають пити воду і нюхати нашатирний спирт Заборонено прикладати до голови холодні примочки.

При будь-яких травмах людину необхідно доставити в медичний заклад або повідомити (викликати) швидку допомогу. До прибуття лікарів людині повинна бути надана долікарська допомога і від її якості часто залежить життя людини.

Зупинити кровотечу, перев’язати (рис. 2.24), зробити штучне дихання та зовнішній масаж серця повинна уміти кожна людина. Якщо у потерпілого відсутні зовнішні ознаки життя (немає дихання, відсутній пульс тощо), то це ще не значить, що людина мертва і не потрібно приймати заходів до повернення його до життя.

2.6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

При важких травмах потерпілого не можна різко рухати тому, що це може викликати больовий шок. Підіймаючи, переносячи чи перевозячи потерпілого потрібно відноситися до нього дуже обережно не допускати різних рухів його тіла чи кінцівок. Необхідно якнайшвидше знайти помічників і перенести потерпілого на носилках, зроблених із підручного матеріалу. Підіймати потерпілого і покласти його на носилки необхідно узгоджено з напарниками.

При переломі хребта, а також при переломі нижньої щелепи потрібно потерпілого класти обличчям до низу. Перевозити потерпілого, по можливості, на носилках або на рівній підставці чи на рівному кузові автомобіля. Їхати потрібно обережно, уникаючи тряски.

Розрізняють поранення проникаючі та непроникаючі. Проникаючі більш небезпечні, оскільки можуть бути вражені внутрішні органи і кісткова система. Проникаючі рани можуть викликати внутрішню кровотечу.

При наданні допомоги при пораненнях необхідно дотримуватись наступних правил:

– не потрібно промивати рану водою, або змащувати мазями, оскільки це може занести бруд з поверхні шкіри, що викличе гноїння;

– не слід витирати забруднення з рани;

– не слід забирати з рани згустки крові, бо це може викликати кровотечу;

– перед наданням допомоги потрібно добре вимити руки. Кровотеча є одним із найчастіших ускладнень важкої травми. Серцево-судинна система дорослої людини містить в собі 5 . . . 5,5 літрів крові. За 1 годину серце перекачує біля 350 літрів крові. Тому при сильній кровотечі людина дуже швидко може втратити значну частину крові, а це приводить до смерті.

Кровотеча буває артеріальною і венозною. Артеріальну кровотечу зупинити важко і вона є більш небезпечною. Ознакою її є сильний потік крові яскраво червоного кольору, а ознакою венозної – потік темно-вишневого кольору. Кровотечу необхідно зупинити при любій її інтенсивності (рис. 2.25). Якщо кровотеча не сильна, то можна обмежитися накладанням тугої пов’язки, а рану змастити розчином йоду.

2.6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

При сильній кровотечі використовують інші методи. В деяких випадках кровотечу можна зупинити при перегинанні кінцівок в суглобах В ямку в місці згину, яка знаходиться вище рани, вкладають тампон з любої тканини. Потім сильно згинають суглоб. При цьому стискується артерія, яка веде кров до рани.

При переломі кістки на пораненій кінцівці такий метод зупинки використати неможливо, тому використовують спеціальний гумовий жгут для перев’язки. Жгут накладають поверх одежі, пульс не повинен прослуховуватись. Неможливо тримати жгут в теплий період року більше 2-х годин, а в холодний – більше 1 години. Після цього потрібно жгут зняти на 10 хвилин, щоб забезпечити приток крові. Для надання допомоги при сильній кровотечі кровоносні судини потрібно притискувати пальцями рук.

Кровотеча із внутрішніх органів дуже небезпечна. При ній блідніє обличчя, спостерігається запаморочення. В цьому випадку до місця травми необхідно прикласти міхур з льодом або холодною водою. Якщо є підозріння, що кров тече з черевної порожнини, то не потрібно давати пити воду.

При кровотечі із носа потерпілого необхідно посадити і трішки нахилити вперед голову, накласти на переносицю і на шию холодну пов’язку.

Переломи кісток, вивихи суглобів та розтяження зв’язок супроводжується сильним болем, який різко посилюється при спробі змінити положення пошкодженої частини тіла. Тому в першу чергу необхідно надати кінцівці найбільш зручне положення. При відкритих переломах в рану можуть попасти забруднення. Необхідно перев’язати рану.

При переломі хребта необхідно під спину дуже обережно підкласти дошку або перевернути потерпілого обличчям вниз. Заборонено допускати перегину тулоба, оскільки це може призвести до пошкодження спинного мозку.

Падіння та удари часто супроводжуються важкими пошкодженнями черепа та струсом мозку. Ознакою черепної травми є кровотеча з вух та блювання. Ознакою струсу мозку є головний біль, нудота, блювання, втрата свідомості. Без втрати свідомості діагноз “струс мозку” лікарі не ставлять. Потерпілого необхідно покласти на спину, накласти на голову пов’язку, прикласти до голови холодну примочку. До прибуття лікаря потерпілому необхідно забезпечити повний спокій.

Перелом і вивих ключиці супроводжується різким болем, який посилюється при русі плечового суглоба. Необхідно в під-мишечну впадину покласти тампон м’якої тканини або вати і прибинтувати зігнуту під прямим кутом руку до тулоба.

При травмі кінцівок незалежно від того, чи відбувся перелом або вивих, необхідно забезпечити повну нерухомість. Необхідно прибинтувати до руки (ноги) шину або палку, щоб зафіксувати нерухомість пошкодження.

Для надання долікарської допомоги використовують індивідуальні пакети, якими перебинтовують рану, а якщо немає індивідуального пакету, то потрібно використати чисту тканину і на неї накапати розчин йоду в вигляді плями більше рани. Не слід рану або тканину змочувати йодом, бо це може викликати опіки.

Для надання першої допомоги досить зручними є готові стерильні бинтові пов’язки – індивідуальні перев’язочні пакети. Крім перев’язочного матеріалу, до складу пакета входять шпилька і ампула з настоянкою йоду та ампула промедолу – знеболююче. Індивідуальний пакет завернутий в пергаментний папір і прорезинений мішечок . Це забезпечує його стерильність.

При використанні пакета не можна торкатись руками тієї його сторони, яка має накладатись на рану.

Частина тіла, яку бинтують, повинна знаходитись в тому положенні, в якому вона буде після накладання пов’язки. При цьому враховують чи буде хворий ходити, сидіти, лежати. При накладанні пов’язок (рис. 2.26) на кінцівки їм надають найбільш вигідне (фізіологічне) положення.

2.6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

Пов’язку на ногу накладають при дещо зігнутому колінному суглобі і зігнутому під прямим кутом стопі; пов’язку на руку накладають при зігнутім під прямим кутом ліктьовому суглобі; пальці кисті доцільно фіксувати в дещо зігнутому положенні (перший палець бинтується окремо щодо інших чотирьох).

2.6. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

До складу аптечки (рис. 2.27) невідкладної допомоги входиять:

1. Бинт марлевий, медичний, нестерильний, 5 м х 10 см – 4 шт.

2. Бинт марлевий, медичний, стерильний, 5 м х 10 см – 2 шт.

3. Вата медична, гігроскопічна, хірургічна, нестерильна, 50 г – 2 упаковки.

4. Бинт медичний, еластичний, трубчастий, № 1, № 2, № 3 – по 2 шт.

5. Вата медична, гігроскопічна, хірурпчна, стерильна – 1 упаковка.

6. Джгут кровозупинний, гумовий Есмарха або трубка гумова медична, завдовжки 1000 мм – 1 шт.

7. Термометр медичний – 1 шт.

8. Склянка для прийому ліків – 1 шт.

9. Ножиці – 1 шт.

10. Напальники – 2 шт.

11. Шина – 2 шт . в т . ч . : шина Крамера – 1 шт . , комплект шини Дітеріхса – 1 шт.

12. Лейкопластир бактерицидний, 6 х 10 см – 1 упаковка.

13. Очна ванночка – 1 шт.

14. Аміак, 10% розчин по 1 мл – 10 ампул.

15. Настойка валер’янки, 15 мл – 1 флакон.

16. Валідол -10 таблеток.

17. Калій перманганат, 3 г – 1 флакон.

18. Йод, 5% спиртовий розчин, 10 мл – 1 флакон.

19. Активоване вугілля – 10 таблеток.

20. Бесалол -10 таблеток.

21. Амідопірин – 10 таблеток.

22. Анальгін – 10 таблеток.

23. Супрастин – 10 таблеток.

24. Перекись водню – 10 флаконів.

Бинти і вату використовують як перев’язочний матеріал при травмах: стерильні – безпосередньо на рану, нестерильні – поверх стерильного бинта для фіксації пов’язок.

Бинт медичний еластичний нестерильний – для фіксації пов’язок:

бинт № 1 – на пальцях кисті дорослих, а також кисті стопи дітей;

бинт № 2 – на кисті, передпліччя, стопу, ліктьовий, променевозап’ястковий, гомілковостопний суглоби у дорослих, а також на плече, гомілку;

бинт № 3 – на передпліччя, плече, гомілку, колінний суглоб дорослих, на стегно, голову дітей

Джгут кровозупинний – для тимчасової зупинки кровотечі із судин кінцівок. Накладають поверх м’якої тканини не більше, ніж на 1,5 години.

Термометр медичний – для вимірювання температури тіла.

Напальники – для незначних травм пальців.

Шина – при переломах кінцівок і вивихах у суглобах.

Лейкопластир бактерицидний – для лікування подряпин, порізів, невеликих ран після опіків. Захисну плівку знімають, на рану накладають приклеюють марлевий тампон.

Очна ванночка – для промивання очей.

Аміак, 10% розчин (нашатирний спирт) – як подразнюючий і відволікаючий засіб для вдихання при втраті свідомості, отруєнні чадним газом; при алкогольному отруєнню – 4-5 крапель на 1 склянку води.

Настоянка валер’янки – як заспокійливий засіб, по 15 крапель на прийом.

Валідол – вживають при гострих болях в серці, під язик. Калій перманганат – зовнішньо у водних розчинах для промивання ран, полоскання рота і горла (розчин слаборожевого кольору).

Йод, 5% спиртовий розчин – зовнішньо як антисептичний засіб (для обробки ран).

Активоване вугілля – при отруєннях, диспептичних розладах.

Бесалол – при болях в животі.

Амідопірин – при підвищенні температури тіла, головних і зубних болях.

Анальгін – при головних і зубних болях, травмах.

Супрастин – при алергічних реакціях, укусах комах.

Перекис водню – для обробки ран з метою профілактики інфекцій.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+