Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Критерії ефективності соціальної політики держави


Критерії ефективності соціальної політики держави

Соціальна ефективність – це співвідношення витрат на проведення соціальних заходів з отриманими результатами. Тому забезпечення соціальної сфери не можна розглядати з точки зору розмірів її фінансування, необхідно оцінювати ефективність розподілу ресурсів. Це можна зробити за допомогою системи статистичних показників, що характеризують кількісні та якісні сторони соціальних явищ і процесів. Вся система показників соціального розвитку може бути розбита на вісім розділів.

1. Соціально-демографічні (народжуваність, смертність, середня тривалість життя, міграція, чисельність сімей тощо)

2. Соціально-трудові (стан трудових ресурсів, динаміка зайнятості та безробіття, умови і оцінка праці тощо)

3. Рівень і якість життя населення (динаміка реальних грошових доходів, споживання товарів, грошових заощаджень, соціальних допомог тощо).

4. Житлове забезпечення населення (характеристика житлового фонду по метражу, благоустрою, приналежності й потреби в поліпшенні).

5. Здоров’я населення та охорона здоров’я (динаміка захворюваності, характеристика причин смертності, інвалідності, медичної інфраструктури та кадрового забезпечення).

6. Народна освіта, культура, інформаційні послуги (динаміка кількості учнів, характеристика інфраструктури та кадрового потенціалу).

7. Економічна та соціальна безпека (витрати на забезпечення екологічної безпеки та боротьбу із злочинністю, порогові значення екологічних показників і показників криміногенності).

8. Соціально-психологічне самопочуття населення (соціальна задоволеність, ущемлення, тривожність, конфліктність).

Основними соціальними індикаторами є величина прожиткового мінімуму, частка населення, що знаходиться за порогом бідності, величина поляризації доходів, перелік і обсяг медичних послуг, доступних всьому населенню, частка безробітних, середня тривалість життя, дитяча смертність, народжуваність та ін.

Фахівцями ООН розроблений Індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП). Він є інтегральним показником не тільки рівня життя, але й економіки в цілому. ІРЛП розраховується на основі показників, що характеризують такі аспекти життя суспільства:

1. Фізичний стан людей, їх довголіття (показник – середня очікувана тривалість життя).

2. Духовне та інтелектуальний розвиток людей (показник – рівень освіти, тобто частка грамотних людей і питома вага студіюючої молоді).

3. Матеріальна забезпеченість людей, тобто реальні доходи на душу населення (показник – ВВП на душу населення з поправкою на купівельну спроможність і рівномірність розподілу доходів у суспільстві).


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+