Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Сутність соціального страхування


Сутність соціального страхування

Складовим елементом системи соціального захисту є соціальне страхування. Це система повного або часткового фінансового відшкодування фізичним особам певних життєвих ризиків: тимчасової втрати працездатності, старості, інвалідності, втрати годувальника.

Соціальне страхування включає лише соціальні види ризику, його мета – страховий захист саме цих видів ризику, таких як втрата працездатності через хворобу, нещасний випадок, старість, втрата роботи тощо. Ці види ризику мають масовий характер, є соціальними, бо визначаються головним чином соціальними умовами і, як правило, від кожної окремої людини не залежать. Цей ризик враховується заздалегідь, і пов’язані з ним фінансові витрати розподіляються між усіма учасниками страхування.

Залежно від виду розрізняють такі види страхування:

  • пенсійне (забезпечення у старості)
  • медичне (на випадок захворювання, втрати працездатності від нещасного випадку на виробництві)
  • на випадок безробіття (втрати роботи з незалежних від працівника причин).

По кожному з видів ризику воно може бути добровільним або обов’язковим.

Соціальне страхування включає не тільки грошові виплати та компенсації, а й певні послуги з лікування, реабілітації та профілактики. Фінансові ресурси для соціального страхування формуються переважно за рахунок внесків громадян, що страхуються, та роботодавців. В країнах розвинутої ринкової економіки соціальне страхування набуло значного поширення. Це і пенсійне страхування, і страхова медицина, і страхування від безробіття.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+