Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Характеристика конфліктного сприймання та поведінки

Стереотип: визначення, підходи до розуміння та їх роль в політичному конфлікті

Стереотипи, як подає сучасний тлумачний словник – це те, що часто повторюється, стало загальноприйнятим, чого дотримуються, що наслідують у своїй діяльності.

 

Характеристика конфліктного сприймання та поведінки

У літературі виділяють три моделі поведінки особистості конфліктної ситуації: конструктивнудеструктивну і конформістську.

Кожна з цих моделей обумовлена предметом конфлікту, чином конфліктної ситуації, цінністю міжособистісних відносин також індивидуально-психологічними особливостями суб’єктів конфліктної взаємодії.

Конструктивна модель поведінки такими поведінковими характеристиками особистості: прагне залагодити конфлікт; заглиблена у пошук прийнятного рішення; відрізняється витримкою й самовладанням, доброзичливим ставленням до супернику; відкрита і щира, зі спілкуванням лаконічна і не многословна.

Деструктивна модель поведінки: постійно прагне розширенню й загостренню конфлікту; постійно принижує партнера, негативно оцінює її особистість; виявляє підозрілість і висловлював недовіру до супернику, порушує етику спілкування.

Конформістська модель поведінки: пасивна, схильна до поступок; непослідовна в оцінках, судженнях, поведінці; легко погоджується з позицією суперника; йде гострих питань.

Небезпека конформістської моделі поведінки у тому, що вона сприяє агресивності суперника, котрий іноді провокує її. Інакше висловлюючись, дана модель щодо справи є деструктивної, тільки з протилежним знаком. Але конформістська модель може відігравати й позитивну роль. Якщо протиріччя, які конфлікт носять несуттєвий характер, то конформістська поведінка веде швидкого вирішенню такого конфлікту.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+