Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Ефективність посередництва у врегулюванні політичного конфлікту


Ефективність посередництва у врегулюванні політичного конфлікту

Посередництво – це процес, у якому “третя сторона” (посередник) допомагає сторонам конфліктної ситуації провести переговори, спрямовані на досягнення взаємоприйнятного рішення.

Можна сказати, що посередництво – спеціально організована форма спілкування двох конфліктуючих сторін, що здійснюється за допомогою третьої, нейтральної сторони (посередника) з метою опосередкованого управління процесом розв’язання конфлікту згідно з правилами діалогічної взаємодії.

Третьою стороною можуть бути і нерідко бувають групи держав об’єднані для врегулювання конкретного конфлікту; міжнародні універсальні (тобто ті, які відкриті для всіх країн світу) і регіональні організації; церква; неурядові інститути та організації, а в деяких випадках – окремі особи.

Втручання в конфлікт когось іншого здійснюється з метою його врегулювання або принаймні призупинення ескалації, а не задля надання допомоги одному з учасників.

Третя сторона може втручатися в конфлікт самостійно, а може на прохання конфліктуючих сторін.

Під посередництвом, як правило, розуміється участь третьої сторони з метою оптимізації процесу пошуку взаємоприйнятного рішення. У Дипломатичному словнику, посередництво визначається як один із засобів мирного вирішення міжнародних суперечок, суть якого “полягає в тому, що будь-яка третя сторона, що не бере участь у суперечці у відповідності з міжнародним правом організовує за своєю ініціативою або на прохання сторін спору переговори між ними в цілях мирного вирішення спору, часто беручи безпосередню участь у цих переговорах “.

Ефективність процесу медіації залежить від багатьох об’єктивних умов. Загальновизнаним чинником ефективності є такий: «Чим гірше відносини сторін, тим песимістичні перспективи, що медіація буде успішною» Тобто, якщо сторони мають здатність до конструктивної взаємодії, невисокий «рівень ворожості», то й процес медіації буде успішним.

Посередництво більш ефективно, якщо воно проходить на нейтральній території, а не на території конфліктуючих сторін. У цьому випадку важливу роль грає чисто психологічний фактор.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+