Бібліотека Studies працює за підтримки агентства Magistr.ua

Поняття і види суб’єктів адміністративного права, їхня загальна характеристика


Суб’єкти адміністративного права – це учасники правових відносин, які мають суб’єктивні права та виконують юридичні обов’язки. Для того, щоб бути суб’єктом адміністративного права, громадяни України, іноземці, особи без громадянства (апатриди), юридичні організації володіють правосуб’єктністю. В органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування правосуб’єктність знаходить свій вираз у нормативно закріпленій за ними компетенції, тобто у сукупності їх прав та обов’язків, що надаються їм законодавством для виконання відповідних функцій.

Те ж саме стосується інших юридичних осіб, підприємств, установ, організацій, які функціонують в системі адміністративно-правових відносин, використовуючи надані їм законодавством права і зобов’язання виконувати покладені законодавством на них обов’язки.

Юридичні особи, незалежно від того, на основі якої форми власності вони функціонують, можуть виступати в якості суб’єктів адміністративно-правових відносин, що виникли між цією юридичною особою та іншим суб’єктом цих відносин.

Адміністративно-правові відносини можуть виникнути в системі органу виконавчої влади, а також юридичної особи (підприємства, установи, організації), що функціонує на базі державної форми власності. Тоді суб’єктами адміністративно-правових відносин можуть виступати адміністрація державного органу, підприємства, установи, організації з одного боку і працівники – з іншого.

Юридичні особи в одних випадках можуть виступати в якості суб’єктів адміністративно-правових відносин, що виникли між самою юридичною особою і іншим суб’єктом, в інших випадках відносини цього виду можуть виникнути в системі самої юридичної особи. Тоді суб’єктам адміністративно-правових відносин можуть бути адміністрація державного підприємства, установи, організації з одного боку, з іншого – працівники підприємств, структурні підрозділи юридичної особи, що функціонує на правах державної власності.

Отже, суб’єктами адміністративного права можуть виступати громадяни України, іноземці, особи без громадянства, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, об’єднання громадян, адміністрація перерахованих юридичних осіб.

На коло суб’єктів впливають такі обставини, як: політичні, економічні, ідеологічні.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+